Bukowina Tatrzańska
Kultura
Regionalnie w "Baicie" - po góralsku i kalabryjsku
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
W sobotę za sprawą Dominiki Friedrich i Salvatore Lucchino, którzy od 2010 r. na Karpęcinach w Bukowinie Tatrzańskiej prowadzą niewielką restaurację "Baita Italiano in Zakopane", odbyły się „Włoskie pikantne posiady pod Tatrami”. Koneserzy wiedzą już zapewne, że gospodarze tego miejsca przyjechali tu z Kalabrii, stąd w ich kuchni kalabryjskie i włoskie smaki. Na plenerowych posiadach nie zabrakło jednak także góralskich akcentów, z którymi jednoznacznie kojarzy się przecież gmina Bukowina Tatrzańska.
Zagrała kapela góralska z Bartkiem Koszarkiem na czele. Zatańczyła także góralska młodzież, a znana bukowiańska muzykantka i pisarka Stanisława Górkiewicz promowała swoje książki, w tym zupełnie świeży przewodnik po Bukowinie. "Baitę" odwiedził także inny znany regionalista Józef Pitoń. Plenerowa księgarnia gościła również Ewę Matuszewską – autorkę książek o tematyce górskiej oraz Macieja Pinkwarta - autora licznych publikacji o tematyce historycznej i turystycznej. Była to wspaniała okazja do rozmów, a także zakupu ciekawych publikacji i zdobycia autografów.
Dużym zainteresowaniem cieszyło się także stoisko z włoskimi produktami i włoskim winem oraz wystawa i sprzedaż drewnianych akcesoriów kuchennych wykonanych przez Darię i Jarka, a firmowanych jako „I Love Nature”.
Jak to na posiadach w międzyczasie trwały rozmowy z gośćmi, które prowadziła Ewa Czamańska, a na stołach co chwilę pojawiały się kolejne smakołyki przyrządzane przez Salvatore: kalabryjska bruschetta, spaghetti, lasagne i domowe tiramisu.
Po tylu atrakcjach i przysmakach, nikt już chyba nie miał wątpliwości, że zarówno Bukowina Tatrzańska, jak i kuchnia włoska mają w sobie coś magicznego. Tym bardziej, że w sobotę jesienna już pogoda, kto wie czy nie po raz ostatni, obdarzyła nas słońcem i ciepłem, przywiezionym pewnie z Kalabrii.
Posiady odbyły się pod Patronatem Gminy Bukowina Tatrzańska.
- Naszyjnik "Kropla miodu"
Naszyjnik z nieregularnych koralików - Koral, oraz kilku koralików z bursztynu. Jako przekładki małe rureczki - Koral. Obwód 50 cm.
85 zł - Magnes Folk na lodówkę V
Magnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...
7 zł - Torebka filcowa XVI
Torebka filcowa z ludowym motywem. Zamykana na zatrzask. Środek z czarnej podszewki. Szerokość ok. 25 cm Wysokość ok. 30 cm Wysokość z rączkami ok. 94 cm Materiał: Filc...
70 zł
- Regionalnie w "Baicie" - po góralsku i kalabryjskuAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 68
- Świąteczna kuchnia włoska
- Kuchnia włoska kontra kuchnia szwajcarska
- Baita&Literatura
- Nie ma jak w "Baicie". Domowa kuchnia włoska na Podhalu