Zakopane
Kultura
Świąteczna kuchnia włoska
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
Przed świętami w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyło się spotkanie z cyklu "Baita & Literatura", tym razem poświęcone świątecznym opowieściom z południowych Włoch "Racconti natalizi di Sud Italia". Dominika i Salvatore z "Baity" przybliżyli publiczności włoskie zwyczaje bożonarodzeniowe, nie tylko zresztą kulinarne... Można było dowiedzieć się, co to jest „presepe” i „befana”, jakie potrawy przygotowują włosi na świąteczny stół i jak spędzają czas Bożego Narodzenia.
Dominika dzieliła się też wieloma kulinarnymi ciekawostkami dotyczącymi np. wina, kaparów, czy też caponaty. Salvatore wyjaśniał natomiast, czym jest kuchnioterapia. Spotkanie poprowadziła Ewa Czamańska.
Nie zabrakło oczywiście pysznych włoskich przysmaków, którymi częstowali gospodarze "Baity", a więc bruschetty, zupy z ciecierzycy oraz deseru mascarpone. A wszystko to w miłej świątecznej atmosferze… Dziękujemy i już czekamy na kolejne smakowite spotkanie z cyklu "Baita & Literatura"!
- Okładka na zeszyt III
Ludowe okładka na zeszyt (A5) z jasno szarego filcu zapinana na guzik, kolorowy haft maszynowy. W komplecie zeszyt w kratkę 96 stron. Wymiary: szerokość 15 cm, długość...
30 zł - Ludowe etui na tablet IV
Ludowe etui z szarego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm.
60 zł - Zbójnickie czako
Zbójnickie czako wykonane z sukna w kolorze brązowym z sztywną wkładką skórzaną. Czako posiada orle pióro z zdobioną metalową okuwką z mosiądzu. Z guzem zdobionym rozetą...
950 zł