Zakopane
Kultura
Kuchnia włoska kontra kuchnia szwajcarska
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
14 grudnia w zakopiańskiej restauracji „mała Szwajcaria” odbył się wyjątkowy kulinarny wieczór, podczas którego zaprezentowane zostały najsmaczniejsze tradycyjne dania kuchni włoskiej i szwajcarskiej. Smakosze mogli spróbować między innymi takich potraw jak: Zuercher Geschnetzeltes, raclette drwala, fondue z Neunberga, fondue czekoladowe oraz carpaccio, spaghetti, tiramisu i pomarańcza z patelni. A wszystko to za sprawą dwóch kucharzy: Mariusza Hryca z restauracji „mała Szwajcaria” oraz Salvatore Lucchino z „Baity” mieszczącej się w Bukowinie Tatrzańskiej.
Można było nie tylko degustować i oceniać wyśmienite potrawy, ale także podglądać kucharzy przy pracy i poznawać ich sekrety. Spotkanie poprowadziła Ewa Czamańska, a kulinarnymi opowieściami z Szwajcarii i Włoch dzielili się January Świerk menager „małej Szwajcarii” oraz Dominika Friedrich z włoskiej „Baity”. Wieczór był więc bardzo smakowity, inspirujący i z pewnością pozostanie w pamięci wszystkich jego uczestników.
Dodatkową atrakcją była oprawa muzyczna w wykonaniu uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej im. Mieczysława Karłowicza w Zakopanem, filia w Poroninie. Wystąpili: Bartłomiej Polak, Maciej Haładyna, Sobiesław Łukaszczyk-Hajduk, Katarzyna Król-Tomków oraz Jakub Kluś.
- Bańka choinkowa II
Bańka choinkowa (plastik) obleczona ręcznie wykonanym materiałem, ze wstążeczką i sznureczkiem. Obwód ok. 26 cm.
16 zł - Wisiorek "Ogródek 1"
Z sukna i cekin. Wykonany ręcznie. Wymiary zawieszki 5,5/ 3,5 cm. Obwód 70 cm.
30 zł - Bransoletka "Z pirytem"
Bransoletka z fasetowanym pirytem, z perełkami rzecznymi, oraz z oliwek hematytowych. Obw. 20,5 cm.
50 zł
- Kuchnia włoska kontra kuchnia szwajcarskaAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 99
- Świąteczna kuchnia włoska
- Baita&Literatura
- Regionalnie w "Baicie" - po góralsku i kalabryjsku
- Nie ma jak w "Baicie". Domowa kuchnia włoska na Podhalu