Bukowina Tatrzańska
Kultura
Nie ma jak w "Baicie". Domowa kuchnia włoska na Podhalu
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
Jest takie miejsce pod Tatrami, gdzie można skosztować przysmaków prawdziwej domowej kuchni… włoskiej. Właśnie to słowo „domowa” odróżnia ją od licznych włoskich restauracji i pizzerii. Kuchnia nie jest zresztą domowa jedynie z nazwy, ale przede wszystkim dlatego, że właściciele wkładają w gotowanie i przyjmowanie gości całe serce. Możemy więc na pyszny obiad, kolację, kawę, wino lub małe co nieco wybrać się do gościnnego domu, w którym zapoznamy się nie tylko z kuchnią pełną słońca i smaków południa, ale także z kulturą Włoch i tamtejszą gościnnością. Można się tu także samemu nauczyć gotować. A wszystko to w „Baita Italiano in Zakopane” w Bukowinie Tatrzańskiej na Karpęcinach, przy drodze wiodącej do Brzegów.
"Baita" wpisana w kulinarny pejzaż
- Nieco ponad rok temu, 17 lipca 2010 r., otworzyliśmy "Baitę Italiano in Zakopane". Domowa kuchnia włoska pod Tatrami na dobre wpisała się w podhalański pejzaż kulinarny. A my zyskaliśmy wielu nowych przyjaciół – podsumowują miniony rok właściciele Dominika i Salvatore Lucchino.
"Baita" po włosku znaczy szałas. Nazwa ta jeszcze bardziej podkreśla domowy i nieoficjalny charakter tego miejsca. Szałas jest bardzo przytulnie urządzony w stylu podhalańsko-włoskim. Przepiękna jest też okolica, z dala od cywiliacji, dookoła góry i las na wyciągnięcie ręki.
Do dnia dzisiejszego "Baitę", otwartą tylko w sezonie, odwiedziło ok. 1000 osób, ponad 200 otrzymało już kartę stałego klienta. Niezawodną reklamą okazała się przede wszystkim poczta pantoflowa, a także strona internetowa i dwie drewniane tablice.
Kultura i sport, czyli co można zrobić dla Podhala?
Właściciele "Baity" angażują się także w różne działania kulturalne i sportowe. Organizowali degustacje i poczęstunki podczas Sezonu Włoskiego w Muzeum Tatrzańskim w Zakopanem i podczas Sabałowych Bajań w 2010 r. Dominika Lucchino była także tłumaczka jury podczas Międzynarodowego Festiwalu Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem, pomagała w organizacji Memoriału Piotra Malinowskiego Finału Pucharu Świata w Ski-Alpinizmie.
To ona w czerwcu tego roku zaprosiła na Podhale delegację UISP (Unione Italiana Sport Per Tutti), czyli największej włoskiej sportowej organizacji. Celem wizyty było poznanie atrakcji naszego regionu i nawiązanie współpracy turystycznej. A wszystko to z miłości do „białego szaleństwa”.
- Mimo że pochodzę ze Szczecina i na stałe mieszkam w Kalabrii, narty to bardzo ważny element mojego życia. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że jestem od nich uzależniona. We Włoszech jestem sędzią federalnym narciarstwa alpejskiego. Również nasza pięcioletnia córka jeździ na nartach i sprawia jej to ogromna przyjemność. Jest ona czwartym pokoleniem uprawiającym ten sport. Zapoczątkowała to jeszcze przed II Wojna Światową moja cioteczna babcia, Waleria Strzyżewska, od której dostałam w spadku zarówno miłość do nart, jak i dom na Karpęcinach – wyjaśnia Dominika Lucchino.
Pasja przede wszystkim
Działalność "Baita Italiano in Zakopane” to zdecydowanie dużo więcej niż włoska kuchnia. Wracając jednak do gotowania - jak to się stało, że jest ono pasją właścicieli "Baity", mimo że z wykształcenia Salvatore jest architektem, a Dominika inżynierem?
-Przyjeżdżam tutaj już od dwudziestu lat. Na stałe mieszkam i pracuję we Włoszech, pod Tatrami staję się kucharzem. Gotowanie to moja pasja. Gdy jestem w Baicie, zawsze gotuję dla przyjaciół, znajomych i wszystkich tych, którzy zajrzą do nas. Ze wspólnych, radosnych biesiad, odbywających się w klimacie typowej, domowej kuchni włoskiej, narodził się pomysł na podzielenie się tą radością z innymi. Nie jest to kuchnia wyrafinowanego szefa restauracji, przypomina raczej gotowanie naszej mamy, kiedy wracamy do domu. Do dyspozycji naszych gości mamy kuchnię i kameralną jadalnię w domku, taras, ogródek i miejsce na ognisko. Polecamy potrawy włoskiej kuchni domowej, czyli to, co najchętniej jedzą Włosi – wyjaśnia Salvatore Lucchino.
Aby skosztować tych specjałów należy wczesniej dokonać rezerwacji telefonicznej lub e-mailowej, ustalając menu. Dania w "Baicie" przyrządzane są na zamówienie z oryginalnych świeżych włoskich produktów wysokiej jakości. "Baita" proponuje także gotowanie w domu klienta.
Więcej informacji na stronie www.italianoinzakopane.pl
Baita Italiano in Zakopane
Dominika i Salvatore Lucchino
ul. Karpęciny 3 34-530 Bukowina Tatrzańska
kom. +48 782 22 91 19 Dominika (polski/włoski)
kom. +48 604 756 392 Salvatore (włoski/angielski)
tel. +48 18 53 312 85
mail: info@italianoinzakopane.pl
- Aniołek duży IAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 7 cm. Wysokość 13,5 cm. Ozdoba np. choinkowa. 16 zł
- Zbójnickie czakoZbójnickie czako wykonane z sukna w kolorze brązowym z sztywną wkładką skórzaną. Czako posiada orle pióro z zdobioną metalową okuwką z mosiądzu. Z guzem zdobionym rozetą...950 zł
- „Lykorz mimo włosnyj wóli”Płyta DVD zawiera spektakl „Lykorz mimo włosnyj wóli” zarejestrowany w Domu Ludowym w Bukowinie Tatrzańskiej. (czas: 1 godz. 2 min.) Amatorski Zespół Teatralny im...40 zł
- Nie ma jak w "Baicie". Domowa kuchnia włoska na PodhaluAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 17
- Świąteczna kuchnia włoska
- Kuchnia włoska kontra kuchnia szwajcarska
- Baita&Literatura
- Regionalnie w "Baicie" - po góralsku i kalabryjsku