Zakopane
Kultura
Świąteczna kuchnia włoska
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
Przed świętami w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyło się spotkanie z cyklu "Baita & Literatura", tym razem poświęcone świątecznym opowieściom z południowych Włoch "Racconti natalizi di Sud Italia". Dominika i Salvatore z "Baity" przybliżyli publiczności włoskie zwyczaje bożonarodzeniowe, nie tylko zresztą kulinarne... Można było dowiedzieć się, co to jest „presepe” i „befana”, jakie potrawy przygotowują włosi na świąteczny stół i jak spędzają czas Bożego Narodzenia.
Dominika dzieliła się też wieloma kulinarnymi ciekawostkami dotyczącymi np. wina, kaparów, czy też caponaty. Salvatore wyjaśniał natomiast, czym jest kuchnioterapia. Spotkanie poprowadziła Ewa Czamańska.
Nie zabrakło oczywiście pysznych włoskich przysmaków, którymi częstowali gospodarze "Baity", a więc bruschetty, zupy z ciecierzycy oraz deseru mascarpone. A wszystko to w miłej świątecznej atmosferze… Dziękujemy i już czekamy na kolejne smakowite spotkanie z cyklu "Baita & Literatura"!
- Wisiorek "Sopel"Wisiorek z kwarcem pokrytym tytanem. Obw. 60 cm. Dł. zawieszki 3,5 cm. 60 zł
- Torebka filcowa XTorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok...160 zł
- Torebka filcowa VITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok...160 zł