Zakopane
Kultura
Kuchnia włoska kontra kuchnia szwajcarska
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
14 grudnia w zakopiańskiej restauracji „mała Szwajcaria” odbył się wyjątkowy kulinarny wieczór, podczas którego zaprezentowane zostały najsmaczniejsze tradycyjne dania kuchni włoskiej i szwajcarskiej. Smakosze mogli spróbować między innymi takich potraw jak: Zuercher Geschnetzeltes, raclette drwala, fondue z Neunberga, fondue czekoladowe oraz carpaccio, spaghetti, tiramisu i pomarańcza z patelni. A wszystko to za sprawą dwóch kucharzy: Mariusza Hryca z restauracji „mała Szwajcaria” oraz Salvatore Lucchino z „Baity” mieszczącej się w Bukowinie Tatrzańskiej.
Można było nie tylko degustować i oceniać wyśmienite potrawy, ale także podglądać kucharzy przy pracy i poznawać ich sekrety. Spotkanie poprowadziła Ewa Czamańska, a kulinarnymi opowieściami z Szwajcarii i Włoch dzielili się January Świerk menager „małej Szwajcarii” oraz Dominika Friedrich z włoskiej „Baity”. Wieczór był więc bardzo smakowity, inspirujący i z pewnością pozostanie w pamięci wszystkich jego uczestników.
Dodatkową atrakcją była oprawa muzyczna w wykonaniu uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej im. Mieczysława Karłowicza w Zakopanem, filia w Poroninie. Wystąpili: Bartłomiej Polak, Maciej Haładyna, Sobiesław Łukaszczyk-Hajduk, Katarzyna Król-Tomków oraz Jakub Kluś.
- Aniołek średni IIIAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 6,5 cm. Wysokość 9 cm. Ozdoba np. choinkowa. 13 zł
- Okładka na zeszyt IVLudowe okładka na zeszyt (A5) z czarnego filcu zapinana na guzik, kolorowy haft maszynowy. W komplecie zeszyt w kratkę 96 stron. Wymiary: szerokość 15 cm, długość 23 cm. 30 zł
- Spinka góralska XVIIMetalowa spinka góralska w kolorze srebrnym. Ręcznie wykonana. Szerokość 7 cm, długość (z przekolacem) 18,5 cm. 350 zł
- Kuchnia włoska kontra kuchnia szwajcarskaAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 99
- Świąteczna kuchnia włoska
- Baita&Literatura
- Regionalnie w "Baicie" - po góralsku i kalabryjsku
- Nie ma jak w "Baicie". Domowa kuchnia włoska na Podhalu