Zakopane
Kultura
Kuchnia włoska kontra kuchnia szwajcarska
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
14 grudnia w zakopiańskiej restauracji „mała Szwajcaria” odbył się wyjątkowy kulinarny wieczór, podczas którego zaprezentowane zostały najsmaczniejsze tradycyjne dania kuchni włoskiej i szwajcarskiej. Smakosze mogli spróbować między innymi takich potraw jak: Zuercher Geschnetzeltes, raclette drwala, fondue z Neunberga, fondue czekoladowe oraz carpaccio, spaghetti, tiramisu i pomarańcza z patelni. A wszystko to za sprawą dwóch kucharzy: Mariusza Hryca z restauracji „mała Szwajcaria” oraz Salvatore Lucchino z „Baity” mieszczącej się w Bukowinie Tatrzańskiej.
Można było nie tylko degustować i oceniać wyśmienite potrawy, ale także podglądać kucharzy przy pracy i poznawać ich sekrety. Spotkanie poprowadziła Ewa Czamańska, a kulinarnymi opowieściami z Szwajcarii i Włoch dzielili się January Świerk menager „małej Szwajcarii” oraz Dominika Friedrich z włoskiej „Baity”. Wieczór był więc bardzo smakowity, inspirujący i z pewnością pozostanie w pamięci wszystkich jego uczestników.
Dodatkową atrakcją była oprawa muzyczna w wykonaniu uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej im. Mieczysława Karłowicza w Zakopanem, filia w Poroninie. Wystąpili: Bartłomiej Polak, Maciej Haładyna, Sobiesław Łukaszczyk-Hajduk, Katarzyna Król-Tomków oraz Jakub Kluś.
- Wisiorek "Ogródek 5"
Wisiorek, z sukna i cekin. Średnica zawieszki 3 cm. Obw. 70 cm
30 zł - Spinka góralska XX
Metalowa mała spinka góralska w kolorze srebrnym. Ręcznie wykonana. Szerokość 3 cm, długość (z przekolacem) 7 cm.
220 zł - Torebka filcowa IX
Torebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok...
160 zł
- Kuchnia włoska kontra kuchnia szwajcarskaAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 99
- Świąteczna kuchnia włoska
- Baita&Literatura
- Regionalnie w "Baicie" - po góralsku i kalabryjsku
- Nie ma jak w "Baicie". Domowa kuchnia włoska na Podhalu