Zakopane
Kultura
Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
W dniach 5-8 sierpnia w Zakopanem po raz pierwszy odbyły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Przez cztery dni 65 producentów z Polski i zagranicy prezentowało ponad 150 produktów regionalnych i tradycyjnych. Targi odbywały się równolegle w trzech miejscach: na dolnej Równi Krupowej, na Placu pod Gubałówką oraz na Krupówkach. Towarzyszyły im także takie wydarzenia jak Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, II Światowy Zjazd Górali, X Targi Sztuki Ludowej i Rzemiosła Artystycznego, Seminarium pt.: „Produkty Regionalne w Europie”, liczne występy zespołów folklorystycznych oraz koncerty gwiazd - zespołu Zakopower i Justyny Steczkowskiej.
Program był niezwykle bogaty i interesujący. Targi okazały się prawdziwą kulinarną ucztą, bowiem regionalne przysmaki można było degustować, a także zakupić wprost od producentów.
Celem targów była prezentacja dorobku kulturalnego Podtatrza, a także zacieśnienie partnerstwa lokalnego, krajowego i międzynarodowego w zakresie promocji produktów regionalnych.
W Polsce jest to temat szczególnie ważny, ponieważ dopiero od niedawna rejestrujemy, certyfikujemy i promujemy produkty regionalne. Podczas specjalnego seminarium specjaliści zastanawiali się więc, co zrobić, by te produkty na stałe zagościły na stołach polskich konsumentów.
- Za wzór stawiamy sobie Włochów i Francuzów. Powinniśmy korzystać z ich bogatych doświadczeń i rozwiązań dotyczących produktów regionalnych, pamiętając jednak, że oni wypracowywali je przez wiele lat - mówił obecny na targach przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Dariusz Goszczyński.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych zostały sfinansowane z Norweskiego Mechanizmu Finansowego w ramach programu „KULTURA? TAK! Promocja dziedzictwa kulturowego jako czynnik zrównoważonego rozwoju lokalnego Podtatrza”.
Zapraszamy do obejrzenia obszernej foto-relacji z poszczególnych wydarzeń odbywających sie w ramach Europejskich Targów Produktów Regionalnych.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych – wyniki konkursów:
FESTIWAL OSCYPKA
Skład komisji:
Andrzej Gąsienica Makowski, Starosta Tatrzański
Janusz Majcher, Burmistrz miasta Zakopane
Janina Kwiecień, Starosta Kartuski
Zygmunt Worsa, Starosta Łowicki
Adam Radko, Dyrektor SANEPID-u Zakopane
Kazimierz Furczoń
Andrzej Zubek
Andrzej Staszel Furtek
Konkurs na najlepszego oscypka wygrał Stanisław Stękała
Władysław Barnaś - nagroda publiczności
Pokaz dojenia i strzyżenia owiec: Juhas, Krzysztof Łaś z bacówki Kazimierza Furczonia oraz Andrzej Rzepka
Konkurs na najlepszy produkt
Europejskich Targów Produktów Regionalnych:
Skład komisji:
Halina Ruszał, Tatrzańska Agencja Rozwoju Promocji i Kultury
Kucharze z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni: Sebastian Krauzowicz Szef kuchni Hotelu Crocus, Olaf Ratz Szef kuchni Pałacu w Małokowie, Konrad Kulczyński Hotel Mercure Kasprowy.
- przetwory z owoców i warzyw: kapusta z chrzanem i cebulą Gospodarstwo Ekologiczne Krystyna i Robert Wagner „Wagnerówka” Ziębice
- inne produkty: mąka żytnia – Gospodarstwo Ekologiczne Krystyna i Robert Wagner „Wagnerówka” Ziębice
- Pieczywo i ciasta: rogal świętomarciński – Cukiernia ”Przewoźny”
- miody: miód leśny – Gospodarstwo pszczelarskie Michał Ceroń
- oleje: Oliwa Kalisto – Smaki Grecji, SIS Siguri Sinergasia
- przetwory z mięsa: szynka – Gawor Produkcja Wędlin Jakosć i Tradycja, Szczepan Gawor
- nabiał i sery: bryndza kozia – Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” – Waldemar i Tomasz Maziejuk
- soki i napoje: Łotewski kwas chlebowy - Baltic Glass, Ząbki
- Makarony i pierogi: pierogi z kaszą – Dom Weselny „Akropol” Pub Laguna
- alkohole: nagrody równorzędne „Mama z Tatą” – Czechy oraz Miodula Staropolska - Toorank Polska
- Piwo: piwo łaskie – Piwomar, Browar KOREB
- Naszyjnik "Cukierkowy"Naszyjnik z kulek agaru oraz koralików szkła Weneckiego - vintage. Obwód 50 cm. 65 zł
- Korale folkowe IKorale folkowe wykonane z zielonego tybetu i żółtej włóczki. Zawiązywane. Długość całości 106 cm. 70 zł
- Baciarujciez chłopcy - Trebunie TutkiTradycyjna muzyka góralska w wykonaniu zespołu Trebunie-Tutki. Na płycie CD AUDIO występują: Władysław Trebunia-Tutka, Krzysztof Trebunia-Tutka, Andrzej Polak, Anna...40 zł
- Europejskie Targi Produktów Regionalnych - OtwarcieAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 99 - Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Konferencja prasowa i Seminarium „Produkty Regionalne w Europie”Autor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 17 - Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Konkurs na najlepszy produktAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 33 - Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Targi Twórców LudowychAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 40 - Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Festiwal Oscypka i koncerty pod GubałówkąAutor zdjęć: Paweł Stanuchobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 145 - Europejskie Targi Produktów Regionalnych - Koncert ZakopowerAutor zdjęć: Regina Watychaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 41
- Trwają III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
- W czwartek rozpoczną się III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
- II Światowy Zjazd Górali - Podhale
- Europejskie Targi Produktów Regionalnych