Zakopane
Kultura
W czwartek rozpoczną się III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
W czwartek 9 sierpnia w Zakopanem rozpoczynają się III Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Ich organizatorem jest Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury. W tym roku będą one dłuższe, potrwają aż 8 dni. Na Dolnej Równi Krupowej zaprezentuje się 160 wystawców, w tym 91 z rękodziełem artystycznym i 69 z produktami spożywczymi. W targach weźmie udział 45 gości zagranicznych z 8 państw: Włoch, Rumunii , Węgier, Litwy, Bułgarii, Gruzji, Słowacji i Ukrainy. Będzie też spora reprezentacja producentów z Małopolski.
- W tym roku przeważają goście z krajów Europy środkowo-wschodniej, a szczególny akcent został położony na Rumunię, w związku z planowanym na przyszły rok projektem ”Redyk Karpacki”. Targi będą nie tylko poświęcone promocji zdrowej żywności i sprzedaży produktów regionalnych, ale będą im także codziennie towarzyszyć seminaria naukowe. Chcemy przy tej okazji porozmawiać o wartości tych produktów, o roli i skali produkcji. Zaprosiliśmy ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Program targów jest bogaty i ambitny. Urozmaicą go dodatkowo pokazy kuchni regionalnej, konkursy, występy i koncerty - wyjaśniał podczas konferencji prasowej Krzysztof Król Łęgowski, dyrektor TARPiK-u.
Nowością jest także fakt, że partnerami tej edycji targów jest Agencja Rynku Rolnego oraz Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej z siedzibą w Warszawie, które przygotowały 11 sierpnia ciekawy program z konferencją z okazji 50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej pt. „Produkt regionalny - szansa dla drobnych gospodarstw rolnych”. Będą na niej obecni posłowie i europarlamentarzyści. Organizatorów wspiera także Ministerstwo Rolnictwa i Urząd Marszałkowski.
W ramach targów odbędzie się również 12 edycja Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich.
- Serdecznie zapraszam wszystkich mieszkańców i turystów, żeby odwiedzili te stoiska i zapoznali się z bogactwem i dziedzictwem kulturowym, nie tylko Podhala, ale Polski i Europy. Produkty, które będzie można posmakować i zakupić, będą autentyczne, naturalne, regionalne… A takich szuka właśnie coraz więcej konsumentów - zachęca Krzysztof Król Łęgowski.
III Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem
Pokazy Kowalstwa Artystycznego
Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich
9 - 16 sierpnia 2012 roku
9 sierpnia 2012 r. /czwartek/ III Europejskie Targi Produktów Regionalnych Pokazy Kowalstwa Artystycznego
Dolna Rówień Krupowa
13:00 – 21:00 Targi produktów regionalnych
13:00 – 14:00 Seminarium: „Śladami podhalańskiego kowalstwa artystycznego”
14:00 – 17:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw kuchni rumuńskiej – Tradycyjne Smaki Transylwanii, Rumunia
14:00 – 14:30 Występ zespołu regionalnego „Zawaternik”
14:00 – 15:30 Warsztaty kowalstwa artystycznego
15:30 – 16:00 Korowód Przysmaków - ul. Krupówki, k/budynku poczty – Dolna Rówień Krupowa
16:00 – 16:30 Uroczyste otwarcie III Europejskich Targów Produktów Regionalnych – prezentacja uczestników
16:30 – 17:00 Występ zespołu regionalnego „Ślebodni”
17:00 – 18:00 Warsztaty ceramiki
17:00 – 18:00 Fiii Camarasului- Rumunia
18:00 – 18:30 Występ zespołu regionalnego „Ciardasie”
20:00 – 21:00 Koncert zespołuENEJ
10 sierpnia 2012 r. /piątek/ III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Dolna Rówień Krupowa
11:00 – 21:00 Targi produktów regionalnych
12:00 – 13:00 Seminarium: „Wędrówka po krajach śródziemnomorskich, importerzy żywności, dziedzictwo kulinarne”
13:00 – 13:30 Występ zespołu regionalnego „Vrchovina”
13:30 – 18:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw kuchni włoskiej, Tradycyjne smaki Włoch przygotowane przez Baita - Italiano in Zakopane
14:30 – 15:00 Występ zespołu regionalnego „Białcanie”
15:00 – 17:00 Warsztaty kowalstwa artystycznego
16:30 – 17:00 Występ zespołu regionalnego „Mali Białcanie”
17:00 – 18:00 Warsztaty cukiernicze, pokaz zdobienia tortu, cukiernia Samanta
19:00 – 20:00 Koncert zespołu FUTURE FOLK
11 sierpnia 2012 /sobota/ III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Komisja Europejska Przedstawicielstwo w Polsce
Agencja Rynku Rolnego
Dolna Rówień Krupowa
10: 00 – 18:00 Namiot informacyjny Komisji Europejskiej i Agencji Rynku Rolnego promujący 50-lecie Wspólnej Polityki Rolnej ( animacje, pokazy, konkursy z nagrodami dla dzieci i dorosłych)
10:00 – 18:00 Prezentacja wystawców Małopolskiego Festiwalu Smaku
10:00 – 11:30 Konferencja z okazji 50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej. „Produkt regionalny - szansa dla drobnych gospodarstw rolnych” (hotel Grand Stamary),
11:30 – 12:00 Konferencja prasowa (hotel Grand Stamary),
12:00 – 13:00 „I Pokaz kulinarny” – Mistrzowie kuchni/sławy kulinarne Zbigniew Kurleto
13:00 – 14.00 Występ artystyczny – Orkiestra reprezentacyjna Straży Granicznej z Nowego Sącza, ul. Krupówki, k/budynku poczty – Dolna Rówień Krupowa
14:00 – 15:00 „II Pokaz kulinarny” – Mistrzowie kuchni/sławy kulinarne Zbigniew Kurleto,
14:00 – 15:00 Konkurs potraw i produktów posiadających certyfikaty UE – prowadzący/ Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników,
15:30 – 16:00 Rozstrzygnięcie Konkursu potraw i produktów posiadających certyfikaty UE (ogłoszenie wyników i wręczenie nagród),
16:00 – 17:00 „III Pokaz kulinarny” – Mistrzowie kuchni/sławy kulinarne Zbigniew Kurleto,
19:00 – 20:00 Koncert zespołu KRYWAŃ
12 sierpnia 2012 /niedziela/ III Europejskie Targi Produktów Regionalnych Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich
Dolna Rówień Krupowa
11:00 – 21:00 Targi produktów regionalnych
12:00 – 13:00 Seminarium: „Od wypasu kulturowego do produktu regionalnego”
13:00 – 13:30 Występ zespołu regionalnego „Zespół Pieśni i Tańca Kaszuby” z Kartuz
13:00 – 14:00 „Oscypkowe Cuda” -pokazy kulinarne, degustacja potraw - Restauracja Obrochtówka
14:00 – 14:30 Występ zespołu regionalnego „Mali Bystrzanie”
14:30 – 15:00 Występ zespołu regionalnego „Zespół Pieśni i Tańca Kaszuby” z Kartuz
15:00 – 16:00 Warsztaty artystyczne haft łowicki
16:00 – 16:30 „Parada Bacowska” – ul. Krupówki, k/budynku poczty – Dolna Rówień Krupowa
16:30 – 17:00 Prezentacja Parady
17:30 – 17:45 „Redyk” – pokaz owiec
17:45 – 20:00 „Festiwal Oscypka”
- konkurs na najlepszy oscypek
- pokaz wyrobu oscypka
- pokaz strzyżenia owiec
- pokaz dojenia owiec
18:00 – 18:30 Pokaz mody góralskiej „Kiebyś była w aksamicie” – Stanisława Łukaszczyk
Pracownia strojów regionalnych i haftu
18:30 – 19:00 „Festiwal Oscypka” - rozdanie nagród
19:30 – 21:00 Koncert zespołu MEGITZA
13 sierpnia 2012 /poniedziałek/ III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Dolna Rówień Krupowa
11:00 – 21:00 Targi produktów regionalnych
12:00 – 13:00 Seminarium: „Piwa jako niszowy produkt regionalny, warzenie piwa, zmiany w produkcji spowodowane wojnami”
13:00 – 13:30 Występ zespołu regionalnego „Zornica”
13:30 – 18:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” - pokazy kulinarne i degustacja potraw kuchni europejska Hotel Młyn Jacka - Wadowice
14:30 – 15:00 Występ zespołu regionalnego „Zespół Pieśni i Tańca Kaszuby” z Kartuz
15:00 – 16:00 Warsztaty malarstwa na szkle
16:00 – 17:00 Warsztaty rzeźby w drewnie
18:00 – 18:30 Występ zespołu regionalnego „Bartusie”
19:00 – 20:00 KABARET TRUTEŃ
14 sierpnia 2012 /wtorek/ III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Najlepszy Produkt Regionalny
Dolna Rówień Krupowa
11:00 – 21:00 Targi produktów regionalnych
12:00 – 13:00 Seminarium: „Targi doskonała forma na pozyskanie nowych kontaktów oraz wzmocnienie własnej marki na rynku – strefa współpracy”
13:00 – 17:00 – konkurs na Najlepszy produkt III Europejskich Targów Produktów Regionalnych
13:00 – 13:30 Występ zespołu regionalnego „Zespół Pieśni i Tańca Kaszuby” z Kartuz
13:30 – 18:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” - pokazy kulinarne i degustacja potraw kuchni europejska Hotel Młyn Jacka - Wadowice
15:30 – 16:00 Występ zespołu regionalnego „Białodunajcanie”
16:00 – 17:00 Warsztaty garncarstwa
17:00 – 18:00 ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie „Najlepszy produkt III Europejskich Targów Produktów Regionalnych”
19:00 – 20:00 Koncert zespołu ZUMBA
15 sierpnia 2012 /środa/ III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Dolna Rówień Krupowa
11:00 – 21:00 Targi produktów regionalnych
12:00 – 13:00 Seminarium: „Obecna sytuacja artysty ludowego – większe możliwości na rozwój rękodzieła”?
13.00 – 13.30 występ zespołu regionalnego „Helios” z Sędziszowa
13:00 – 17:00 Pokaz kuchni Jędrzejowa
13:00 – 18.00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw kuchni szwajcarska, Restauracja Mała Szwajcaria
13:30 – 14:30 Warsztaty koronkarstwa
14:30 – 15:00 Występ zespołu regionalnego „Bartusie”
15:00 – 15:30 Występ zespołu regionalnego „Helios” z Sędziszowa
15:30 – 16:30 Pokaz instrumentów pasterskich Krzysztof Trebunia Tutka, zespół „Małe Trebunie Tutki”
16:30 – 17:00 Występ zespołu regionalnego „Młode Klimki”
17:00 – 18:00 Pokaz mody strojów ludowych polskich „Hej z góry, z góry” – Stanisława Łukaszczyk – Pracownia Strojów Regionalnych i Haftu
19:00 – 20:00 Koncert zespołu THE CATS
16 sierpnia 2012 /czwartek/ III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Dolna Rówień Krupowa
11:00 – 20:00 Targi produktów regionalnych
12.00 – 13.00 Seminarium: „Wielcy twórcy po obu stronach Tatr dawniej i dziś. Marketingowe wykorzystanie wizerunku”
13:00 – 18:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw kuchni Górali Babiogórskich, Koło Gospodyń Wiejskich „Zawojanki”
13:30 – 14:00 Występ zespołu regionalnego Koło Gospodyń Wiejskich „Zawojanki”
14:00 – 15:00 Warsztaty bibułkarskie
14:30 – 15:00 Losowanie nagród konkursu Geovita hotele i ośrodki marzeń *
15:00 – 15:30 Rzeźba, Tradycja i Kultura Podhala – pokaz filmów
15:30 – 16:00 Występ zespołu regionalnego „Mali Harnasie”
16:00 – 17:00 Koncert zespołu JASTRUN
17: 00 Zakończenie
*Podczas Targów będzie organizowany konkurs pn. Geovita hotele i ośrodki marzeń
III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Konferencje i Seminaria
1. Urząd Miasta Zakopane, ul. Kościuszki 13, 18 202 04 00
- 10.08.2012 . 12:00 – 13:00 Seminarium: „Wędrówka po krajach śródziemnomorskich, Importerzy żywności, dziedzictwo kulinarne” Avelio Marini
- 13.08.2012 12:00 – 13:00 Seminarium: „Piwa jako niszowy produkt regionalny, warzenie piwa, zmiany w produkcji spowodowane wojnami” Marek Kaczorowski
- 14.08.2012 12:00 – 13:00 Seminarium: „Targi doskonała forma na pozyskanie nowych kontaktów oraz wzmocnienie własnej marki na rynku – strefa współpracy” Małgorzata Kryszak
- 15.08.2012 12:00 – 13:00 Seminarium: „Obecna sytuacja artysty ludowego – większe możliwości na rozwój rękodzieła” Bożena Pietras Goc
- 16.08.2012 12.00 – 13.00 Seminarium: „Wielcy twórcy po obu stronach Tatr dawniej i dziś. Marketingowe wykorzystanie wizerunku” Adam Kitkowski
2. Grand Hotel Stamara , ul. Tadeusza Kościuszki 19, 18 202 45 10
- 09. 08. 2012. 13:00 – 14:00 Seminarium: „Śladami podhalańskiego kowalstwa artystycznego” Jacek Biernacik
- 11. 08.2012 10:00 – 12:00 Konferencja z okazji 50-lecia Wspólnej Polityki Rolnej
- 12.08.2012 12:00 – 13:00 Seminarium: „Od wypasu kulturowego do produktu regionalnego” Józef Michałek
Wstęp bezpłatny
- Obraz olejny Folk IIIObraz olejny Folk z namalowanym autorskim wzorem inspirowanym polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Padhala doskonale nadaje się do każdego wnętrza. Obraz...300 zł
- Sakiewka IVSakiewka filcowa z haftowanym ludowym motywem. Zamykana na rzep. Szerokość ok. 9 cm Wysokość ok. 14 cm Długość ze sznurkiem ok. 49 cm Materiał: Filc Kolor: Kremowy 40 zł
- Spinka góralska VIMetalowa, mała spinka góralska w kolorze złotym. Ręcznie wykonana. Szerokość 5 cm, długość (z przekolacem) 14,5 cm. 240 zł
- Europa pod Tatrami
- Dyskusja o produkcie regionalnym
- Trwają III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
- III Europejskie Targi Produktów Regionalnych
- III Europejskie Targi Produktów Regionalnych pod patronatem Komisji Europejskiej i Agencji Rynku Rolnego
- Europejskie Targi z regionalnymi przysmakami i rzemiosłem
- Europejskie Targi Produktów Regionalnych