Zakopane
Kultura
Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
5 sierpnia w Zakopanem rozpoczynają się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Przez cztery dni 65 producentów z Polski i zagranicy zaprezentuje ponad 150 produktów regionalnych i tradycyjnych. Targi odbywać się będą równolegle w trzech miejscach: na dolnej Równi Krupowej, na Placu pod Gubałówką oraz na Krupówkach. Towarzyszyć im będą także takie wydarzenia jak Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, II Światowy Zjazd Górali, X Targi sztuki Ludowej i Rzemiosła Artystycznego, Seminarium pt.: „Produkty Regionalne w Europie”, liczne występy zespołów folklorystycznych oraz koncerty gwiazd zespołu Zakopower i Justyny Steczkowskiej. Program jest niezwykle bogaty i interesujący. Szykuje się też prawdziwa kulinarna uczta, bowiem regionalne przysmaki będzie można degustować, a także zakupić.
- Targi przygotowywaliśmy ponad dwa lata. Zmierzyliśmy się z bardzo trudnym tematem. Myślę, że uda nam się dzięki temu wydarzeniu godnie zaprezentować dorobek kulturalny Podtatrza, a także zacieśnić partnerstwo lokalne, krajowe i międzynarodowe w zakresie promocji produktów regionalnych. Nawiązaliśmy współprace także z Ministerstwem Rolnictwa oraz urzędami marszałkowskimi siedmiu województw, które także zaprezentują się na targach przywożąc producentów ze swoich terenów – wyjaśniał Krzysztof Król-Łegowski, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych finansowane są z Norweskiego Mechanizmu Finansowego w ramach programu „KULTURA? TAK! Promocja dziedzictwa kulturowego jako czynnik zrównoważonego rozwoju lokalnego Podtatrza”.
Program
Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem
Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich
II Światowy Zjazd Górali
5 – 8 sierpnia 2010 roku
Rówień Krupowa
5 sierpnia 2010 /czwartek/ Europejskie Targi Produktów Regionalnych
13:00 – 19:00 Targi produktów regionalnych
14:00 – 15:30 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw – kuchnia włoska
15:30 – 16:15 Młodzieżowy Zespół Pieśni i Tańca „Lubochnianie”
16:15 – 16:45 Warsztaty tańca regionalnego z udziałem publiczności
16:15 – 17:30 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw
17:00 – 17:30 Korowód Przysmaków
17:30 – 18:00 Oficjalne otwarcie Europejskich Targów Produktów Regionalnych
18:00 – 18:45 Prezentacja Produktów Regionalnych
18:45 – 20:00 Koncert GÓRAL LIVE
20:00 – 21:45 Koncert ZAKOPOWER
21:45 – 22:00 Pokaz Sztucznych Ogni
6 sierpnia 2010 (piątek) Europejskie Targi Produktów Regionalnych
11.00 – 19.00 Targi produktów regionalnych
14:00 – 18.00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw – kuchnia francuska
18:00 – 18:45 Występ zespołu regionalnego „Tatry” z Ratułowa
18:45 – 19:15 Warsztaty tańca regionalnego z udziałem publiczności
19:15 – 20:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw
20:00 – 22:00 Widowisko multimedialne zespołu AINU
10:00 – 11:00 Konferencja prasowa Hotel Stamary
11:00 – 14:00 Seminarium pt.: „Produkty Regionalne w Europie” Hotel Stamary
7 sierpnia 2010 /sobota/ Europejskie Targi Produktów Regionalnych Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich
11:00 – 19:00 Targi produktów regionalnych
14:00 – 19:00 „Oscypkowe Cuda” – pokazy kulinarne i degustacja potraw – kuchnia polska
14:00 – 14:30 Występ zespołu „Akacjowe Śpiewule” ze Świdnicy
14:30 – 15:15 Występ zespołu Pięsni i Tańca „Chmielanie” z Kaszub
15:15 – 16:00 Występ zespołu „Masovia” z Łowicza
16:00 – 16:30 Dziecięcy zespół góralski „Zornica” – działający przy Tatrzańskie Centrum Kultury i Sportu "Jutrzenka"
16:00 – 16:30 „PARADA BACOWSKA” – Plac Niepodległości – Dolna Rówień Krupowa
16:00 – 16:30 „Oscypkowe Cuda” – pokazy kulinarne i degustacja potraw
16:30 – 17:00 „REDYK” - prezentacja owiec
17:00 – 19:00 „FESTIWAL OSCYPKA”
- konkurs na najlepszy oscypek
- pokaz wyrobów oscypka
- pokaz strzyżenia owiec
19:00 – 19:15 „FESTIWAL OSCYPKA” - rozdanie nagród
19:15 – 20:30 Koncert THE CUTS
20:30 – 22:00 Koncert ELIOT
8 sierpnia 2010 /niedziela/ Europejskie Targi Produktów Regionalnych – II Światowy Zjazd Górali
11:00 – 19:00 Targi produktów regionalnych
14:00 – 15:00 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw – kuchnia węgierska
15:00 – 19:00 „Dzień Tatrzański”
15:00 – 16:45 Występ zespołu „Akacjowe Śpiewule” ze Świdnicy
16:45 – 17:30 Występ zespołu „Masovia” z Łowicza
16:30 – 17:15 Występ Pięsni i Tańca „Chmielanie” z Kaszub
17:15 – 18:00 Warsztaty tańca regionalnego z udziałem publiczności
18:00 – 18:30 Występ zespołu im. Bartusia Obrochty
18:30 – 20:00 Spotkanie uczestników II Światowego Zjazdu Górali Polskich
20:00 – 20:30 „Różne smaki kuchni regionalnej” – pokazy kulinarne i degustacja potraw
20:30 – 21:45 Koncert Justyny Steczkowskiej z zespołem
21:45 – 22:00 Uroczyste zakończenie Europejskich Targów Produktów Regionalnych
9 sierpnia 2010 /poniedziałek/ Koncert charytatywny „Tatry dla Powodzian”
Program
Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem
5 – 8 sierpnia 2010 roku
PLAC POD GUBAŁÓWKĄ
5 sierpnia 2010 /czwartek/ X Targi sztuki Ludowej i Rzemiosła Artystycznego
- Kowalstwo Artystyczne i Płatnerstwo
11:00 – 19:00 Targi Twórców Ludowych
13:00 – 13:30 Kapela Góralska
13:30 – 14:30 Prezentacja Twórców Ludowych
14:30 – 15:00 Występ zespołu regionalnego „Młode Klimki”
15:00 – 17:00 Warsztaty kowalstwa artystycznego i płatnerstwa
17:00 – 18:00 Konkurs na Najpiękniejsze dzieło sztuki ludowej i rzemiosła artystycznego - pamiątka spod Giewontu
18:00 – 18:30 Występ zespołu regionalnego „Ciardasie” z Czarnej Góry
18:30 – 19:00 Rozstrzygnięcie konkursu na „Najpiękniejsze dzieło sztuki ludowej i rzemiosła artystycznego”
19:00 – 20:00 Występ zespołu im. Bartusia Obrochty
6 sierpnia 2010 /piątek/ Targi sztuki ludowej i rzemiosła artystycznego -rzeźba ludowa i snycerka
11:00 – 19:00 Targi Twórców Ludowych
13:00 – 13:30 Kapela Góralska
13:30 – 14:30 Prezentacja Twórców Ludowych
14:30 – 16:30 Warsztaty rzeźbiarskie i snycerskie
16:30 – 17:15 Występ zespołu regionalnego „Małe Bartusie”
17:15 – 17:45 Nuka tańca regionalnego dla dzieci
17:45 – 18:15 Występ zespołu regionalnego „Małe Regle”
18:15 – 19:00 Występ zespołu „Akacjowe Śpiewule” ze Świdnicy
19:00 – 19:45 Występ zespołu „Masovia” z Łowicza
19:45 – 20:30 Występ zespołu Pięsni i Tańca „Chmielanie” z Kaszub
20:30 – 22:00 Koncert kapela „Ryzykanci”
7 sierpnia 2010 /sobota/ Targi sztuki ludowej i rzemiosła artystycznego – strój ludowy, haft i koronka
11:00 – 19:00 Targi Twórców Ludowych
13:00 – 13:30 Kapela Góralska
13:30 – 14:30 Prezentacja Twórców Ludowych
14:30 – 15:00 Dziecięcy zespół góralski „Zornica” – działający przy Jutrzence
15:00 – 17:00 Warsztaty artystyczne – szycie stroju, haft i koronka.
17:00 – 18:30 Koncert zespołu „Kałe Bała”
18:30 – 20:00 Koncert zespołu „Meness”
20:30 – 22:00 Koncert zespołu „Roztok”
8 sierpnia 2010 /niedziela/ Targi sztuki ludowej i rzemiosła artystycznego
- malarstwo na szkle, olejne, garncarstwo
11:00 – 18:00 Targi Twórców Ludowych
13:00 – 13:30 Kapela Góralska
13:30 – 14:30 Prezentacja Twórców Ludowych
14:30 – 15:00 Kapela Góralska
15:00 – 17:00 Warsztaty artystyczne – malarstwo na szkle, garncarstwo.
17:00 – 17:30 Uroczyste Podziękowanie Twórcom Ludowym
17:30 – 18:15 Występ zespołu regionalnego „Mali Bystrzanie”
18:15 – 19:00 Nuka tańca regionalnego dla dzieci
19:00 – 20:30 Koncert „GÓRAL LIVE”
PROGRAM SEMINARIUM - 6 sierpnia 2010 roku, godz. 11:00 - Grand Hotel „Stamary”, ul. Kościuszki 19 w Zakopanem
10:00 Konferencja prasowa
11:00 Rozpoczęcie seminarium
11:00 – 11:20 Produkty regionalne - szansą rozwoju Regionu – Andrzej Gąsienica Makowski - Starosta Tatrzański
11:20 – 11:40 Rejestracja produktów regionalnych i tradycyjnych – Dariusz Goszczyński - zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
11:40 – 12:10 Przerwa kawowa
12.10 – 12:30 Promocja produktów regionalnych – Paweł Zambrzycki - Główny Specjalista Agencji Rynku Rolnego w Warszawie
12.30 – 13:00 Produkty regionalne narzędziem rozwoju – Henryk Wujec - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
13:00 – 14:00 Dyskusja
- Korale folkowe IIKorale folkowe wykonane z tybetu i żółtej włóczki. Zapinane na haczyk. Długość całości 72 cm. 70 zł
- Naszyjnik "Kolorowe pastylki"Naszyjnik z kolorowych howlitów / pastylki / oraz szklanych kwiatków i przekładek. Obwód 50,5 cm 65 zł
- Portfel IPortfel filcowy z haftowanym ludowym motywem. Zamykany na rzep. Środek z czarnej podszewki. Szerokość ok. 13 cm Wysokość ok. 12 cm Materiał: Filc Kolor: Popielaty 35 zł