Zakopane
Kultura
Sześć dni pod znakiem produktów regionalnych
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
W sobotę w Zakopanem rozpoczęły się IV Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Ich oficjalnego otwarcia dokonał wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak wraz z europosłem Czesławem Siekierskim, przedstawicielami Agencji Rynku Rolnego, władz miasta i powiatu. Do czwartku na Dolnej Równi Krupowej wystawcy z różnych regionów Polski, a także z zagranicy będą prezentować rękodzieło artystyczne oraz tradycyjne produkty spożywcze. Program targów zorganizowanych przez Tatrzańską Agencję Rozwoju, Promocji i Kultury jest bardzo bogaty, urozmaicają go pokazy kulinarne, warsztaty sztuki ludowej, liczne występy i koncerty, a także seminaria naukowe.
W niedzielę odbędzie się Parada Bacowska oraz Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. W poniedziałek gwiazdą wieczoru będzie Kamil Bednarek, a w środę przeprowadzony zostanie konkurs na najlepszy produkt IV Europejskich Targów Produktów Regionalnych.
Europejskie Targi Produktów Regionalnych to wydarzenie, którego celem jest wyeksponowanie różnorodności i jakości produktów żywnościowych oraz ich promocja. Istotnym elementem Targów są kontakty pomiędzy wystawcami, wzajemne poznanie się, wymiana doświadczeń oraz odkrywanie bogactwa kulturowego. Targi to także prezentacja twórców ludowych, ich rękodzieła i twórczości.
- Flakon szklany IVOkrągły falkon szklany z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 13,5 cm, średnica 18 cm (średnica podstawy 13,5 cm) 130 zł
- Naszyjnik "Karmelki"Naszyjnik dla dziewczynek ze nieregularnego kwarcu różowego oraz koralików vintage - Lampwork / szklane ozdobne. Obwód 46 cm. 50 zł
- Torebka filcowa IITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA -...160 zł
- Sześć dni pod znakiem produktów regionalnychAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 61 - Konferencja inauguracyjna "Produkt regionalny gwarancją dobrego smaku"Autor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 30