Zakopane
Kultura
Smaki Karpat. Rumunia, czyli radość życia
Autor: Adam Kitkowski
Pierwszy wieczór z cyklu „Smaki Karpat”, zorganizowany z inicjatywy Starostwa Powiatowego w Zakopanem, odbył się 27 listopada w Jasnym Pałacu. Głównym motywem spotkania była Rumunia. Zjawili się bywalcy wielu posiadów, ale przyszli też „nowicjusze”, zainteresowani tematem Karpat.
Wieczór otworzył starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica-Makowski. - Jesień to dobry czas, by porozmawiać o nowych wyzwaniach na następny rok, to czas, by podsumować dokonania ostatnich miesięcy. Wieczorami „Smaki Karpat” nawiązujemy do Tatrzańskie Akademii Kulinarnej, która w marcu promowała jagnięcinę. Dziś spróbujecie Państwo kwaśnicy i baraniny – powiedział starosta. Ponadto zareklamował nowy projekt ”Redyk Karpacki”, który będzie realizowany w przyszłym roku. Będzie to przejście baców z owcami od Rumunii przez Ukrainę do Polski. O muzyce „naszych” gór opowiadał Jan Karpiel-Bułecka, on też grał ze swoim zespołem motywy rumuńskie, węgierskie i słowackie. Do kapeli dołączył cymbalista Szczepan Gąsienica-Mracielnik i akordeonistka Zofia Frączysta.
Z kolei Adam Kitkowski przedstawił fotograficzną prezentację o rumuńskich Karpatach i opowiedział w skrócie o historii tego „orientalnego” kraju. Natomiast Jan Gąsienica-Walczak opowiedział o pobycie zakopiańczyków w jednym z regionów Rumunii – Bukowinie, gdzie mieszka mniejszość polska.
Rarytasem wieczoru, oprócz serów i kiełbas rumuńskich, była baranina przyrządzona na dwa sposoby przez Rafała Dorociuka, nauczyciela technologii z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Zakopanem.
Starostwo realizuje ten cykl przy wydatnej pomocy Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury oraz Biura Promocji Zakopanego. Następny wieczór z cyklu „Smaki Karpat” odbędzie się 4 grudnia o godzinie 18.00 w restauracji „Obrochtówka”. Wiodącym tematem będzie Ukraina i Słowacja.
- Magnes Folk na lodówkę IVMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...7 zł
- Aniołek duży IVAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 7 cm. Wysokość 13,5 cm. Ozdoba np. choinkowa. 16 zł
- Podkładki korkowe FolkPodkładki korkowe pod kubki z autorskim wzorem w stylu folk, zainspirowanym polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Podhala. Czarno - biały design z pewnością...25 zł
- Smaki Karpat. Rumunia, czyli radość życiaAutor zdjęć: Adam Kitkowskiobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 13 - Smaki Karpat i Redyk Karpacki - Transchumance 2013Autor zdjęć: Piotr Kycobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 52
- Smaki Karpat cz. 2 - „Ukraina równie bliska, co daleka…”
- Smaki Karpat i Redyk Karpacki - Transchumance 2013