Zakopane
Kultura
Smaki Karpat i Redyk Karpacki - Transchumance 2013
Autor: Piotr Kyc
Idea otworzenia wielkiej wędrówki pasterskiej przez Karpaty jest coraz bliższa urzeczywistnienia. W dniu 11 maja 2013 roku w Rumunii trzysta owiec wraz z gazdami rozpocznie swoją wielką 100 dniową wędrówkę łukiem Karpat. Trasa licząca około 1400 kilometrów będzie przebiegać przez tereny państw karpackich od Rumunii, przez Ukrainę, Polskę aż do Czech i Słowacji.
Należy przypuszczać, że ta cenna inicjatywa, wymagająca od organizatorów kilkuletnich, trudnych przygotowań, nie jest kolejnym szalonym pomysłem bicia absurdalnego rekordu w celach medialnych. Jest to wydarzenie przede wszystkim kulturowe, zorganizowane dla uczczenia wędrówek pasterzy wołoskich, które doprowadziły do zasiedlenia obszaru Karpat i powstania wspólnej wysokogórskiej kultury pasterskiej. Redyk będzie prowadzony w ponadnarodowej, archaicznej formie. Owce powędrują w naturalnym dziennym rytmie wypasu z codziennym udojem i wyrobem serów wołoskich. I owieczki, i ludzie będą się wymieniać. Pierwsze stado liczące ok.300 sztuk zostanie przekazane potrzebującym na terenach huculszczyzny. Pasterze (owczarze) wyruszą w dalszą trasę z owcami, które dotrą z Rumunii.
Redykowi Karpackiemu - Transchumance 2013 - bo taką ma nazwę wędrowny wypas - będą towarzyszyły liczne imprezy kulturalne odbywające się „na trasie” oraz przed jego rozpoczęciem. Jedną z takich promocyjnych imprez zorganizowało 27 listopada w Zakopanem Starostwo Tatrzańskie. W Jasnym Pałacu nastąpiło pierwsze spotkanie z historią, kulturą i kuchnią krajów karpackich. Podczas spotkania prowadzonego przez Adama Kitkowskiego można było wysłuchać opowieści o górach Rumunii i posłuchać melodii z tamtych stron w wykonaniu muzyki Jana Karpiela Bułecki, który jest i ekspertem w sprawach kultury karpackiej.
Dla gości przygotowano również poczęstunek, na który składały się przysmaki karpackie, a jakie…? Smaczne!
Kolejne spotkanie z cyklu Smaki Karpat już niedługo, w najbliższy wtorek 4 grudnia w Obrochtówce.
Organizatorami „Redyku Karpackiego - Transchumance 2013” są: Fundacja „Pasterstwo Transhumancyjne” z Polski i „Asociatia Transhumanta” z Rumunii - organizacje społeczne, których głównym celem jest zachowanie tradycyjnego pasterstwa w Karpatach oraz działanie na rzecz zachowania dziedzictwa kulturowego.
- „Ojciec Święty Jan Paweł II na Podhalu”Płyta DVD zawiera widowisko „Ojciec Święty Jan Paweł II na Podhalu” (2 godz. 23 min.) zarejestrowane podczas premiery w 2011 roku w Zakopanem, w kinie Sokół (AKT I i IV)...45 zł
- Naszyjnik "Porzeczki"Naszyjnik z drobnych Korali rekonstruowanych oraz z przekładek - drobniutkich koralików szklanych. Obwód 49,5 cm. Średnica koralików z korala 0,7 i 0,5 cm. Zapięcie...65 zł
- Naszyjnik "Wielokrzyż"Naszyjnik "Wielokrzyż" Obwód 43 cm. Inspirowany starą biżuterią góralską - Koral o dwóch odcieniach czerwieni, Metal, Srebro. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez...100 zł
- Smaki Karpat i Redyk Karpacki - Transchumance 2013Autor zdjęć: Piotr Kycobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 52