Małe Ciche
Zaproszenia
Konkurs Potraw Regionalnych
Autor: Łukasz Nodzyński
Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz dwunasty organizuje Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu.
Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w innym sołectwie Gminy Poronin. Góralskie gaździny przygotowują potrawy oparte na tradycyjnych recepturach z ekologicznych gospodarstw agroturystycznych. Konkurs ma na celu utrzymanie tradycji sporządzania i podawania jadła na terenie naszej małej ojczyzny. Kuchnia jest bogactwem materialnym Podhala i wymaga popularyzacji. Komisja Konkursowa degustuje i ocenia tradycyjne potrawy regionalne. Gaździny rywalizują ze sobą prezentując potrawy według dawnych receptur i przepisów.
W roku 2011 w skład komisji konkursowej weszli:
1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin 2. Andrzej Skupień – wice starosta powiatu tatrzańskiego 3. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury 4. Stanisława Łukaszczyk – prezes Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddział Karpacko - Małopolski 5. Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania 6. Anna Stoch – Prezes Związku Podhalan Oddział Ząb 7. Andrzej Lassak – Oborny – Sołtys Sołectwa Ząb W zeszłorocznym konkursie udział wzięło 7 drużyn: Murzasichle, Ząb, Suche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche. Jury oceniło 333 potraw, 101 nalewek i 55 rodzajów ciast. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania: Murzasichle – 30 potraw, „klopsiki kryzyski”, ”kwaśnica dlo Bronka”, „grzmot sichlański” i 2 depreski, Ząb – 62 potrawy, 19 nalewek, 10 ciast, „baranina pod różną postacią”, „miętówka – nalewka”, dania na stół wigilijny, Nowe Bystre – 45 potraw, „śledzie w kosołce z oscypka”, „dania z indyka”, „tradycyjne tarciowi” 11 nalewek, 7 rodzajów ciast, Małe Ciche – 55 potraw, „zupa barania z korpielami”, „kura nadziewana kasom”, „sadło wędzone”, 10 nalewek, 5 rodzajów ciast, Stasikówka – 59 potraw, 7 ciast, 16 nalewek, „baranina z brusznicami”, „pierogi z scowiym”, „juhasko zaprawa”, „bób zabielany” dekoracja stołu Poronin – 45 potraw, „potrawy z korpiyli”, „ kluska miysano z grul”, „sałatka z oscypka”, „śliwkowo wariacja” 29 nalewek, 20 ciast, Suche – 37 potraw, 14 nalewek, 12 ciast, „kiszka na 6 rodzajów”, „naleśniki z jagnięcinom”, „sałota na maślonce”. Podczas corocznych konkursów zauważa się bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej, Nie sposób nie zwrócić uwagi na góralską cechę gościnności – nukanie, która jest przekazywana nie tylko słowem ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn. Każdy konkurs obfituje w bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwraca uwagę to fakt, że w degustowanych daniach możemy odnaleźć smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy.
W tym roku konkurs odbędzie się 21 października tj. niedziela o godz. 16:00 w remizie strażackiej w Małem Cichem.
Serdecznie zapraszamy!
- Naszyjnik "Turkoza"Naszyjnik "Turkoza" Obwód 47 cm. Materiały: Turkus (duże owale i kule), Stare szkło weneckie, Piryt, Hematyt, Srebro. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę...175 zł
- Ludowe etui na tablet IVLudowe etui z szarego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm. 60 zł
- Torebka filcowa VITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok...160 zł