PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Zakopane

Zaproszenia

Patronat medialny WATRA

„Od starostów Lubomirskich do nowoczesnej turystyki kulinarnej na Podtatrzu”

12–13 maja 2017 r.
Autor: Adam Kitkowski

„Od starostów Lubomirskich do nowoczesnej turystyki kulinarnej na Podtatrzu”Od starostów Lubomirskich do nowoczesnej turystyki kulinarnej na Podtatrzu. Międzynarodowa konferencja w dniach 12-13 maja 2017 roku w Zakopanem. Niezwykle ciekawe wydarzenie pod Giewontem zapowiada się w dniach 12-13 maja 2017 roku. Z inicjatywy Towarzystwa Wiedzy Powszechnej – Oddział Regionalny w Bydgoszczy, biuro w Zakopanem, przy wsparciu Fundacji Książąt Lubomirskich odbędzie się międzynarodowa konferencja popularno-naukowa zatytułowana „Od starostów Lubomirskich do nowoczesnej turystyki kulinarnej na Podtatrzu”. To wydarzenie jest kolejną odsłoną problematyki dotyczącej znamienitych rodów, które władały dobrami ziemskimi po obu stronach Tatr bądź bywały w tatrzańskich kurortach.


W kwietniu ubiegłego roku miała miejsce konferencja w Drużbakach Wyżnich na Spiszu, która dotyczyła Rodu Zamoyskich. Tym razem będzie okazja zapoznać się z dziejami Rodu Lubomirskich, którzy m. in. byli starostami na Spiszu i mieli siedzibę na zamku Lubowla, byli właścicielami zamku w Wiśniczu. Pierwszego dnia, tj. 12 maja (piątek) w budynku Dyrekcji TPN w Kuźnicach wykłady i prezentacje dotyczyć będą dziejów rodziny Lubomirskich, polowań na Podtatrzu i ochrony zwierząt w Tatrzańskim Parku Narodowym. Wykłady i odczyty zapowiedzieli naukowcy i publicyści z Krakowa, Torunia, Zakopanego, Starej Lubowli, Kieżmarku. Natomiast drugiego dnia, 13 maja (sobota) w restauracji hotelu „Crocus” przy ulicy Chałubińskiego odbędzie się pokaz kulinarny trzech Szefów Kuchni z Zakopanego: Rafała Dorociuka reprezentującego Zespól Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Wł. hr. Zamoyskiego, Daniela Bzdyka, reprezentującego hotel „Crocus” i Sławomira Saguły, reprezentującego „Rezydencję Gubałówka”. Prezentacja kulinarna połączona będzie z prelekcjami o turystyce kulinarnej oraz zdrowej żywności produkowanej na Podhalu, Spiszu i Orawie.

Honorowy patronat nad konferencją objęli: książę Jan Lubomirski-Lanckoroński i Fundacja Książąt Lubomirskich. Natomiast partnerami wydarzenia są: Tatrzański Park Narodowy, hotel „Crocus” w Zakopanem, Muzeum na zamku Lubovnia, a jego donatorami - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Tatrzański Bank Spółdzielczy i Tatrzański Bar Mleczny.

Konferencji towarzyszyć będą dwa wydarzenia. Pierwszym będzie wycieczka na Spisz w dniu 12 maja b.r. o godzinie 15.00 (zapisy pod nr tel. 602 23 09 12 oraz w czasie trwania konferencji). W programie, m. in. Podoliniec, Stara Lubowla – specjalne zwiedzanie zamku. Drugim będzie wystawa fotograficzna Andrzeja Gibały „Kwiaty w Tatrach” – wernisaż 12 maja b.r. o godzinie 14.30 w Tatrzańskim Barze Mlecznym przy Rondzie Kuźnickim.
Organizatorem całości wydarzenia jest Towarzystwo Wiedzy Powszechnej – CDN, biuro w Zakopanem.

Wstęp na wszystkie imprezy jest wolny.


Zakopane, maj 2017 r.

Szanowni Państwo, turyści i mieszkańcy Podhala

Historia magistra vitae est (historia jest nauczycielką życia)

Od kilku lat środowisko społeczne, a także okazjonalnie samorządowe Podhala i Spisza z większą intensywnością pielęgnuje historię Polski w aspekcie narodowym i regionalnym. Wyrazem tej dbałości są  inicjatywy o walorach poznawczych, edukacyjnych i wychowawczych. Należą do nich, np.  coroczny konkurs historyczny dla młodzieży Podhalańskie i spiskie drogi do niepodległości (od 2008 roku), Rok Rodziny Zamoyskich na Podhalu w 2013 roku, a w roku bieżącym - wystawa Bronisław Piłsudski - niezwykły brat Marszałka, sympozjum Henryk Sienkiewicz - pisarz na każde czasy ? czy międzynarodowa konferencja Zamoyscy w Polsce i na Słowacji w Drużbakach Wyżnych na Spiszu. Do tych działań włączały się stowarzyszenia, np. Tatrzański Klub Niezależnych, Klub im. Wł. hr. Zamoyskiego, fundacje, np. Fundacja Kórnicka, Zamoyski Inštitút N.O., a także Tatrzański Park Narodowy,  Muzeum na zamku w Lubowli oraz władze samorządowe Podhala i Spisza.

Na szczególną uwagę, oprócz twórczej aktywności wielu artystów pod Tatrami czy dziejów podhalańskiego ruchu ludowego, zasługują barwne karty zapisane przez przedstawicieli rodu Zamoyskich i Lubomirskich, którzy żyli, działali, a często walczyli o dobro wspólne na całym Podtatrzu. Wymienić tu należy: Władysława hr. Zamoyskiego, właściciela dóbr zakopiańskich, który odzyskał narodowi – Morskie Oko, Augusta hr. Zamoyskiego, światowej sławy rzeźbiarza, Sebastiana Lubomirskiego, starostę spiskiego, który starał się o bezpieczeństwo południowej granicy I Rzeczypospolitej, z własnej inicjatywy odrestaurował zamek w Lubowli i utrzymywał na nim załogę wojskową, Stanisława Lubomirskiego, starostę spiskiego, który ufundował klasztor o.o. pijarów w Podolińcu, Jerzego Sebastiana Lubomirskiego, starostę spiskiego, hetmana polnego koronnego i marszałka wielkiego koronnego, który w latach szwedzkiego „potopu” przechowywał w lubowelskim zamku polskie klejnoty koronacyjne, a zamek w Lubowli pozostał w tym czasie jedynym miejscem, w którym funkcjonowała polska władza - administracja królewska.

Mając na uwadze powyższe konstatacje, zamierzamy w dniach 12 - 13 maja 2017 roku zorganizować w Zakopanem międzynarodową konferencję poświęconą książęcemu rodowi Lubomirskich, herbu Szreniawa zatytułowaną Od starostów Lubomirskich do nowoczesnej turystyki kulinarnej na Podtatrzu. Obejmie ona nie tylko zagadnienia historyczne, ale także tematy związane z turystyką kulinarną oraz zagadnienia ekologicznej żywności. Działalność militarna, polityczna czy gospodarcza rodu Lubomirskich w I Rzeczypospolitej jest stosunkowo znana i uznana. Natomiast aktywność wielu pokoleń tego rodu na polu kultury, szczególnie literatury barokowej, mecenatu architektury, sztuki kulinarnej oraz działalność dyplomatyczna na południowych kresach Polski i Górnych Węgrzech (dzisiejsza Słowacja) jest mało znana i pomijana. Wspomnieć warto choćby Michała Aleksandra Lubomirskiego, wojewodę krakowskiego, który objął mecenatem wydanie pierwszej, polskiej książki kulinarnej Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw czy Stanisława Herakliusza Lubomirskiego, pisarza i mecenasa sztuki, który sprowadził do przebudowy swoich rezydencji wybitnego architekta - Tylmana z Gameren.

Udział w konferencji w charakterze prelegentów zadeklarowali naukowcy i publicyści z Krakowa, Torunia, Starej Lubowli, Zakopanego oraz mistrzowie sztuki kulinarnej z Podhala, Spisza i Żywiecczyzny. Dwudniowe spotkanie pod Tatrami skierowane jest do restauratorów, hotelarzy, nauczycieli przedmiotów humanistycznych, nauczycieli przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii, uczniów szkół średnich i wyższych, samorządowców, publicystów, producentów żywności, a także społeczności pogranicza polsko – słowackiego oraz turystów przebywających w tym czasie pod Tatrami. Dzięki konferencji chcemy osiągnąć następujące cele:
- wielowymiarową analizę kultury Podhala, Spisza i Orawy z ujęciem unikalnych wartości zakątków pogranicza  (obronności, kuchni, religii, tradycji, sztuki),
- wzrost tożsamości regionalnej wśród odbiorców prelekcji i prezentacji przez utworzenie pomostu między przeszłością  a teraźniejszością,
- powstanie obszernego materiału empirycznego i badawczego – będącego cennym materiałem źródłowym na temat historii Podtatrza i pogranicza polsko – słowackiego.

Organizatorzy konferencji

Zobacz w naszym sklepie:
  • Słownik biograficzny "Podhalanie" tom IISłownik biograficzny "Podhalanie" tom IILudzie kultury i sportu, dziennikarze, duchowni i samorządowcy - kilkaset osób znalazło się w tomie II Słownika biograficznego "Podhalanie". Słownik biograficzny...
    70 zł
  • Nuty spod Hól - Kapela ZokopianyNuty spod Hól - Kapela ZokopianyTradycyjna muzyka góralska w wykonaniu kapeli Zakopiany. Na płycie CD AUDIO występują:  Jan Karpiel Bułecka, Stanisław Michałczak, Andrzej Dziubas, Henryk Krzeptowski...
    40 zł
  • Torebka filcowa XITorebka filcowa XITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czarnej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA - dodatkowo...
    160 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.