Zakopane
Zaproszenia
Kulinarne konfrontacje szwajcarsko-włoskie
Autor: AKS
Restauracja „mała Szwajcaria” zaprasza na Kulinarne konfrontacje szwajcarsko-włoskie. Będzie to live cooking z udziałem profesjonalnych kucharzy. Dania szwajcarskie przygotuje Mariusz Hryc z restauracji „mała Szwajcaria” - włoskie Salvatore Lucchino z Baity.
Zapraszamy na degustację potraw kuchni szwajcarskiej i włoskiej, która odbędzie się 14 grudnia od godziny 17:00 do 20:00.
To doskonała okazja do nauki, podglądania i próby odkrycia sekretów kuchni - jak szybko, smacznie, na oczach gości przygotować smakowite dania.
Spotkanie prowadzi Ewa Czamańska.
Dodatkową atrakcją wieczoru będzie oprawa muzyczna w wykonaniu duetu akordeonowego w składzie: Janusz Polak i Maciej Haładyna - uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej im. Mieczysława Karłowicza w Zakopanem.
Serdecznie zapraszają szefowie kuchni włoskiej i szwajcarskiej!
KULINARNE KONFRONTACJE SZWAJCARSKO - WŁOSKIE
W restauracji „mała Szwajcaria” W Zakopanem, ul Zamoyskiego11
14 grudnia 2012 roku od 17:00 do 20:00
Bedzie to LIVE COOKING z udziałem dwóch kucharzy. Przygotowane i prezentowane dania podawane będą bezpośrednio z rąk wyśmienitych kucharzy. Dania włoskie przygotuje dla Państwa Salvatore Lucchino z Baity.
Menu “małej Szwajcarii” przedstawia się następująco:
Zuercher Geschnetzeltes
jest to najbardziej popularne danie z cielęciny w Szwajcarii
Raclette Drwala
jedno z podstawowych raclette - ser roztopiony podawany na chlebie lub
ziemniakach
Fondue z Neunberga
jest to fondue z chlebem
Fondue czekoladowe z różnymi owocami
Menu Baity przedstawia się następująco:
PRZYSTAWKI – 25 pln
Carpaccio wołowe
(wołowina marynowana w świeżych ziołach) z płatkami parmezanu, rucolą, polane
octem balsamicznym, oliwą extra vergine i posypane świeżo zmielonym czarnym
pieprzem
Carpaccio caldo – carpaccio wołowe podawane na ciepło
MAKARONY – 20 pln
Spaghetti Aglio & Olio
(czosnek, oliwa, pikantne papryczki, bułka tarta, anchois) posypane swieżo
startym parmezanem
Spaghetti alla nanduja
(czosnek, oliwa extra vergine, nanduja – tradycyjna, kalabryjska pasta z
wieprzowiny i pikantnej papryczki) posypane świeżo startym parmezanem
Spaghetti con pomodori secchi
z suszonymi pomidorami posypane swieżo startym pecorino
Fusilli ze szpinakiem,
z papryką pikantną i wędzonym boczkiem posypane świeżo startym parmezanem
DESERY – 15 pln
Pomarańcza z patelni
(pomarańcza z sosem karmelowym i pistacjami)
Smacznego !
- Ludowe etui na tablet VIILudowe etui z ciemno-szarego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm. 60 zł
- Magnes Folk na lodówkę IIIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...7 zł
- Słownik biograficzny "Podhalanie" tom ILudzie kultury i sportu, dziennikarze, duchowni i samorządowcy - kilkaset osób znalazło się w tomie I Słownika biograficznego "Podhalanie". Słownik biograficzny...70 zł