Zakopane
Wiadomości
Ród Lubomirskich, dobra kuchnia i wyprawa do zamku Lubowla
Autor: Adam Kitkowski
Tak w skrócie można by przedstawić dwudniowe wydarzenie na Spiszu i Podhalu. Wykłady, biesiada, wycieczka i wystawa – takie to wydarzenia złożyły się na konferencję popularno – naukową pod Tatrami. W dniach 12-13 maja 2017 roku w Zakopanem odbyła się międzynarodowa konferencja poświęcona Rodowi Lubomirskich, turystyce i ekologicznej żywności zatytułowana OD STAROSTÓW LUBOMIRSKICH DO NOWOCZESNEJ TURYSTYKI KULINARNEJ NA PODTATRZU. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął książę Jan Lubomirski-Lanckoroński, który jest jednocześnie prezesem Fundacji Książąt Lubomirskich z siedzibą w Warszawie.
Konferencja pierwszego dnia odbywała się w budynku głównym TPN w Kuźnicach. Z referatami wystąpili pracownicy naukowi Akademii Wychowania Fizycznego - Katedra Turystyki i Rekreacji z Krakowa, pracownicy Muzeum na Zamku w Starej Lubowli na Słowacji, pracownicy naukowi z Wyższej Szkoły Turystyki i Ekologii z Suchej Beskidzkiej oraz publicyści z Zakopanego. W referatach i prezentacjach podjęto zagadnienia historii Rodu Lubomirskich, historię zamku Lubowla, zagadnienia polowania i ochrony zwierząt w Tatrach. Tego dnia druga część konferencji (wyjazdowa) odbyła się na lubowelskim zamku i w klasztorze pijarów w Podolińcu. Natomiast drugi dzień konferencji odbywał się w nowym, kameralnym hotelu „Crocus”. Przebieg tego dnia zbliżony był do staropolskiej biesiady. Wykłady połączono z kulinariami, zarówno prezentacja potraw, jak i ich degustacją. Spektakularnym akcentem konferencji była prezentacja kulinarna przygotowana przez trzech zakopiańskich szefów kuchni: Daniela Bzdyka – szefa w hotelu „Crocus”, Sławomira Segułę – szefa w „Rezydencji Gubałówka” i Rafała Dorociuka – głównego technologa w Zespole Szkól Hotelarsko -Turystycznych. Mistrzowie kuchni polskiej przygotowali trzy przepyszne! dania na bazie jagnięciny, ziół, warzyw i owoców. Do tego proponowali sery owcze – od podhalańskiego oscypka po rumuńską bryndzę, żętycę i wyśmienity pasztet z jagnięciny. Z kolei wystąpienia naukowe dotyczyły zagadnień turystyki kulinarnej, wsparcia rolnictwa górskiego, promocji serów i jagnięciny, kontroli żywności. W konferencji udział wzięli goście ze Słowacji, lekarze medycyny, przewodnicy tatrzańscy, wykładowcy i studenci Prywatnej Wyższej Szkoły Ochrony Środowiska w Radomiu - Wydział Zamiejscowy Turystyki i Rekreacji w Zakopanem, mieszkańcy Spisza i Podhala. Wielka szkoda, że choć zaproszenie przyjęli, to na konferencję nie przyszli – ani włodarze Zakopanego, ani starostowie Powiatu Tatrzańskiego. Natomiast Radę Miasta Zakopanego reprezentował jedynie Stanisław Majerczyk, a Radę Powiatu Tatrzańskiego jedynie Andrzej Gąsienica-Makowski. Przygotowano również imprezę towarzyszącą, tj. wystawę fotograficzną zakopiańczyka pt. Kwiaty w Tatrach, którą można oglądać do końca czerwca bieżącego roku w Tatrzańskim Barze Mlecznym przy Rondzie Kuźnickim. Pokazano na niej bogata i „kolorową” florę tatrzańską, którą od wielu lat fotografuje leśnik z zawodu, a fotograf i obieżyświat z zamiłowania – Andrzej Gibała. Organizatorem całości wydarzenia było Towarzystwo Wiedzy Powszechnej – Oddz. Reg. w Bydgoszczy, biuro w Zakopanem, a partnerami: Fundacja Książąt Lubomirskich, Tatrzański Park Narodowy i Hotel „Crocus”. Natomiast donatorami tego niezwykle udanego wydarzenia od strony merytorycznej i organizacyjnej byli: Fundacja Książąt Lubomirskich, Agencja Rozwoju i Restrukturyzacji Rolnictwa, Tatrzański Bank Spółdzielczy oraz Tatrzański Bar Mleczny. Organizatorzy deklarują, że referaty tegorocznej konferencji o Lubomirskich i ubiegłorocznej o Zamoyskich będą wydane jesienią 2017 roku w pracy zbiorowej. Byłby to cenny nabytek wielu zakopiańskich instytucji zajmujących się historią regionu i edukacją.
- Aniołek średni IIAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 6,5 cm. Wysokość 9 cm. Ozdoba np. choinkowa. 13 zł
- Torebka filcowa XITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czarnej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA - dodatkowo...160 zł
- KamizelkaKamizelka dla małego dziecka (4-5 letnie) z cienkiego sukna, z haftowanymi motywami ludowymi, w kolorze kremowym. Długość ok. 33 cm. Szerokość ok. 31 cm. 80 zł
- Ród Lubomirskich, dobra kuchnia i wyprawa do zamku LubowlaAutor zdjęć: Adam Kitkowskiobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 34