Zakopane
Wiadomości
Olimpiada młodych barmanów i konkurs gastronomiczny
Autor: Bernadetta Zatłoka
W zeszłym tygodniu uczniowie Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem brali udział w Olimpiadzie Młodych Barmanów w Pułtusku oraz w Konkursie gastronomicznym i wystawie gastronomicznej w Novym Smokovcu.
X Olimpiada Młodych Barmanów - Pułtusk - „Dom Polonii”
W dniach 8-10 kwietnia w Pułtusku odbyła się X Olimpiada Młodych Barmanów. W konkursie uczestniczyło 50 uczniów z różnych szkół z całej Polski. W Olimpiadzie brała również udział uczennica Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem, Karolina Drożdż. Aby zakwalifikować się do finału uczniowie odpowiadali pisemnie na pytania kwalifikacyjne, rozesłane do szkół. W Pułtusku, każdy uczestnik musiał przygotować drinka własnej kompozycji, a następnie drinka wylosowanego z listy standardowych napojów mieszanych. Karolina przygotowała short drinka o nazwie „Ducati”. Podczas przyrządzania napojów uczestnicy rozmawiali z jurorami po angielsku. Kolejną konkurencją na Olimpiadzie była konkurencja free pouringu, czyli intuicyjnego nalewania alkoholu, bez użycia miarek barmańskich. Uczennica Prywatnego Technikum Hotelarskiego zajęła 6 miejsce. Gratulujemy.
Wystawa i konkurs gastronomiczny - Novy Smokovec - Słowacja Hotel Atrium
13 kwietnia uczniowie Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem wzięli udział w Konkursie Gastronomicznym i Wystawie Gastronomicznej w Novym Smokovcu. Prywatny Hotelarz reprezentowały uczennice II klasy. Dziewczyny na wystawę przygotowały: kulki z koziego sera, bundz z suszonymi pomidorami w sosie miodowo-balsamicznym, babeczki Quiche Loranie oraz befsztyk tatarski z bazylią w rożkach. Natomiast podczas konkursu uczennica Sylwia Karpiel przygotowała „Polędwiczkę wieprzową w szynce westfalskiej na moskolu w otulinie sosu pieczarkowego z espumą brokułową”. Sylwia za swoje danie zdobyła II miejsce. Pozostali uczniowie, którzy przyjechali do Smokovca zwiedzali Grand Hotel. Konkurs w Novym Smokovcu to już 28 impreza (w tym roku szkolnym), w której brali udział uczniowie z Prywatnego Technikum Hotelarskiego.
- Naszyjnik "Cukierkowy"
Naszyjnik z kulek agaru oraz koralików szkła Weneckiego - vintage. Obwód 50 cm.
65 zł - Obraz olejny Folk III
Obraz olejny Folk z namalowanym autorskim wzorem inspirowanym polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Padhala doskonale nadaje się do każdego wnętrza. Obraz...
300 zł - Korale folkowe II
Korale folkowe wykonane z tybetu i żółtej włóczki. Zapinane na haczyk. Długość całości 72 cm.
70 zł
- Olimpiada młodych barmanów i konkurs gastronomicznyAutor zdjęć: Archiwum Szkołyobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 14