PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA
« Kwiecień 2019 123456789101112131415161718192021222324252627282930 »

Zakopane

Rozmaitości

Smaki Podhala tematem pierwszego spotkania z cyklu Historyczny Stół Kulinarny

Wtorek, 9 kwietnia 2019 r.
Autor: Piotr Korczak

Smaki Podhala tematem pierwszego spotkania z cyklu Historyczny Stół KulinarnySieć hurtowni MAKRO Polska zainaugurowała nową inicjatywę na kulinarnej mapie Polski. Pierwsze wydarzenie z cyklu Historyczny Stół Kulinarny odbyło się w Zakopanem i upłynęło pod znakiem kuchni podhalańskiej. Wydarzenie odbyło się w partnerstwie z Miastem Zakopane. Dzień wcześniej w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych odbyły się warsztaty dla młodzieży, podczas których młodzi kucharze uczyli się przygotowywać dania na bazie drobiu.


W spotkaniu, będącym jednocześnie otwarciem drugiej edycji programu Polskie Skarby Kulinarne, uczestniczyło 70 przedstawicieli lokalnej gastronomii.

Historyczny Stół Kulinarny to nowy cykl prestiżowych wydarzeń branżowych poświęconych regionalnej kuchni polskiej. Pierwsze spotkanie w ramach tej inicjatywy odbyło się w zakopiańskiej Rezydencji Gubałówka. To właśnie tam czołowi przedstawiciele branży gastronomicznej z Małopolski i Podhala skosztowali menu degustacyjnego, przygotowanego przez wiodących szefów kuchni – ambasadorów programu. Historycznym potrawom w nowoczesnej interpretacji towarzyszyła opowieść o kuchni Podhala Agnieszki Kuś, historyczki i pasjonatki polskiej spuścizny kulinarnej. Wydarzenie otrzymało honorowe Partnerstwo Miasta Zakopane.

Kuchnia podhalańska jest zróżnicowana i pełna inspiracji. Ze względu na jej wielobarwność oraz niezwykle interesującą historię, MAKRO Polska zdecydowała się na inaugurację programu właśnie w Zakopanem. „Wraz z ośmioma szefami kuchni zabraliśmy uczestników w kulinarną podróż po smakach historii Podhala. Regionu, który od lat przyciąga nie tylko okoliczną przyrodą, ale też regionalną kuchnią i bogatą tradycją. Opowiedzieliśmy historię o dziejach regionu, specyficznej atmosferze, która panowała 
w stolicy Tatr oraz kuchni, która łączyła nie tylko kucharzy, ale też znane postaci, jak Tytus Chałubiński, Artur Rubinstein czy Jarosław Iwaszkiewicz” – mówi Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej w firmie MAKRO Polska.

Odświeżeniem tradycyjnych podhalańskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni, ambasadorowie programu Polskie Skarby Kulinarne:

  • Mateusz Bafia z restauracji STRH Bistro Art Cafe w Zakopanem, który przygotował amuse-bouche w postaci śledzia z bryndzą w towarzystwie awokado, cebuli i mikro ziół;
  • Jan Filipczyk z Restauracji Krajobrazowej w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu, który jako przystawkę zaserwował nowoczesną wersję słynnych góralskich moskoli;
  • Michał Bałazy z Cafe Bambus w Rybniku, który przyrządził przystawkę w formie sucharów z wódką z żurawiną, bundzem, konfiturą cebulową i śmietaną 
    z czarnuszką;
  • Michał Grzywacz i Cezary Powała z kuchni pokazowej MAKRO w Warszawie, którzy na nowo zinterpretowali zupę zoproskę oraz przygotowali selekcję serów 
    z dipem z rokitnika i konfiturą żurawinową z poziomkami;
  • Łukasz Cichy z restauracji Biała Róża w Krakowie, który zaserwował kurczaka zagrodowego podanego z biszkoptem z czosnku niedźwiedziego, truflą ziemniaczaną z bryndzą i ze szczawiem;
  • Roman Gerasik z restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej, który przyrządził smażonego łososia jurajskiego z palonym sianem, kawiorem z pstrąga, aioli szpinakowym, chipsem chlebowym, kumkwatem i przepiórką;
  • Sławomir Saguła z Restauracji Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka, który na deser przygotował autorską wersję szarlotki tatrzańskiej.

Organizatorem Historycznego Stołu Kulinarnego jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Współorganizatorem wydarzenia w Zakopanem była Restauracja Kiyrnicka by Saguła, a partnerami inicjatywy były firmy: Drosed, Jurassic Salmon, Spomlek i Unilever Food Solution.

Kolejne wydarzenia w ramach Historycznego Stołu Kulinarnego odbędą się w Warszawie, Krakowie i Trójmieście.

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju oraz sprawienie, by bardziej docenili oni kuchnię polską i dostrzegli, że rodzime dania również mogą być prestiżowe i pełne zaskakujących doznań smakowych. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze 
i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Ludowe etui na tablet IVLudowe etui na tablet IVLudowe etui z szarego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm.
    60 zł
  • Korale folkowe IIKorale folkowe IIKorale folkowe wykonane z tybetu i żółtej włóczki. Zapinane na haczyk. Długość całości 72 cm.
    70 zł
  • SAGA - Trebunie TutkiSAGA - Trebunie TutkiTradycyjna muzyka góralska w wykonaniu zespołu Trebunie-Tutki. Na płycie CD AUDIO występują:  Władysław Trebunia-Tutka, Stanisław Trebunia-Tutka , Henryk Trebunia-Tutka...
    40 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.