Zakopane
Kultura
Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem
Autor: Piotr Korczak
Za nami pierwszy dzień wielkiego święta tradycji. Na Górnej Równi Krupowej rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Tegoroczne, dziesiąte już wydarzenie otworzył starosta tatrzański Piotr Bąk. Za nami pierwszy dzień wielkiego święta tradycji. Na Górnej Równi Krupowej rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Tegoroczne, dziesiąte już wydarzenie otworzył starosta tatrzański Piotr Bąk.
- Można powiedzieć, że dziś wszystkich nas pochłania taki moloch globalizacji - gdzie byśmy nie byli, wszystko jest takie samo w Europie. Jednak w różnych regionach, zwłaszcza górskich istnieją produkty regionalne, istnieje regionalna wytwórczość i kuchnia. Istnieją ludzie, którzy kultywują tradycję i kulturę ludową, którzy są wierni przekazowi otrzymanemu od przodków. Myślę, że jest to coś pięknego. X już jubileuszowe Europejskie Targi Produktów regionalnych to takie spotkanie z regionalnym produktem, wytworem ludzkiej pracy, który pokazuje tożsamość regionu, która jest bardzo ważna - podkreślał starosta.
W targowej wiosce jak co roku organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Dzień rozpoczął się od promocji książki „Marsz, marsz Batory” w Zarembku Tradycji. Literackiej uczcie towarzyszyła degustacja kuchni zakopiańskiej restauracji Villa Toscana.
Swój kunszt prezentował Marcin Lichosyt, który poprowadził seminarium dla wszystkich miłośników rzeźby w drewnie.
Tradycyjnymi produktami częstowało Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku, które w tym roku zaserwowało m.in., Cafe Zieleń, Gospodarstwo Rolne Róż i S-ka oraz firma Develey.
Ciekawym punktem dzisiejszego dnia była konferencja nt. Tradycyjnego i nowatorskiego przepisu na góralską kwaśnicę. Najpopularniejsza góralska zupa przygotowana została w wiekim kotle przez kucharzy z Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.
Ważnym wydarzeniem było wręczenie corocznych nagród Marki Tatrzańskiej dla najlepszych podhalańskich produktów i usług. Tegorocznymi laureatami zostali:
W kategorii art. Spożywczych: Restauracja Villa Toscana, Restauracja Sichlański Dworek, Karczma Chata Zbójnicka oraz FHU U Bafii.
W kategroii wyrobów i produktów rękodzielniczych: Instrument Bobak Grapny, Michał Różak, Marek Mazur oraz Zofia Kin.
W kategorii usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne: FPHU Burkaty, Restauracja regionalna Gazdowo Kuźnia, Górska Osada Luxury Chalets Poronin, Willa pod Orłem, Hotel Górski PTTK Kalatówki oraz Firma Nagłośnieniowa Marek Wacławski.
Dzień zakończył się żywiołowym koncertem Hanki Rybki z zespołem.
(inf. prasowa)
- Falkon szklany IFalkon szklany w postaci sześcianu z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 15 cm, szerokość 10 cm. 120 zł
- Spinka góralska XVIIIMetalowa średnia spinka góralska w kolorze srebrnym. Ręcznie wykonana. Szerokość 5 cm, długość (z przekolacem) 15 cm. 260 zł
- Bransoletka "Mix 1"Bransoletka "Mix 1" Obwód - 18 cm. Matriały: Jadeit, Lapis lazuli, Turkus, Aragonit, Koral, Szkło. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz. 65 zł
- Europejskie Targi Produktów Regionalnych w ZakopanemAutor zdjęć: Piotr Korczakobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 68