Zakopane
Kultura
Czwarty dzień VII Europejskich Targów Produktów Regionalnych
Autor: Andrzej Samardak
Europejskie Targi Produktów Regionalnych to wielka uczta dla miłośników dobrego jedzenia. Każdego dnia w wiosce targowej na Dolnej Równi Krupowej odbywały się pokazy kulinarne i degustacje, na których spróbować można było regionalnych potraw przygotowanych przez najlepsze podhalańskie restauracje. Podczas prezentacji zakopiańskiej Villi Toscana skosztować można było między innymi włoskiego makaronu, Restauracja Litworowy Staw z Białki Tatrzańskiej serwowała tatara z pstrąga i jagnięcinę z grilla, zakopiańska Karczma Biały Potok promowała pierożki z jagnięciną i bigos, natomiast Karczma Szymkówka z Bukowiny Tatrzańskiej proponowała żurek oraz gołąbki z kaszą i jagnięciną.
Na koniec degustację przygotowali małopolscy mistrzowie kuchni, którzy zaserwowali jagnięcinę i kwaśnice.
Punktem kulminacyjnym czwartego dnia Targów było ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy produkt tegorocznej imprezy.
W kategorii "Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego" zwyciężyła Bacówka u Bucka za "Stary Syr". Na drugiej pozycji uplasowała się firma Serfarm za ser "Kaszubski Chłop", natomiast trzecie miejsce przypadło panu Adamowi Kurosowi za bunc podwędzany.
W kategorii "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego" zwyciężyła Tłocznia owoców Pawłowski za pokrzywę zatapianą w soku jabłkowym, drugie miejsce zdobyła firma Sosta za olej z pestek dyni, natomiast trzecie miejsce przypadło firmie Małgosia za chałwę turecką z bakaliami.
W kategorii "Napoje regionalne" zwyciężyła Agencja Handlowa Rafa za wino Szent Tomasz Tokaj Furmint, na drugiej pozycji znalazła się Stacja Winiarska za wino z czarnej porzeczki, trzecie miejsce zajęła firma Commercio za herbatę zieloną liściasta.
W kategorii "Inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne" zwyciężyła firma Tradycyjna Chata za krówkę miodową, na drugim miejscu znalazły się Smaki Gościńca za pierogi gryczane, trzecie miejsce przypadło firmie ZPC Flisan za wafle serowo-paprykowe.
Jury pod przewodnictwem Rafała Dorociuka przyznało dwa wyróżnienia: firmie Gawor za kiełbasę piaszczańską oraz firmie Izi za nalewkę ciechocińską z kwiatów czarnego bzu.
- 100-lecie LO im. O. Balzera w Zakopanem
Dwupłytowy album DVD zawierający relacje wideo z obchodów 100-lecie Liceum Ogólnokształcącego im. O. Balzera w Zakopanem. Pierwsza płyta zawiera reportaż (30 min.) ze...
35 zł - Baciarujciez chłopcy - Trebunie Tutki
Tradycyjna muzyka góralska w wykonaniu zespołu Trebunie-Tutki. Na płycie CD AUDIO występują: Władysław Trebunia-Tutka, Krzysztof Trebunia-Tutka, Andrzej Polak, Anna...
40 zł - Flakon szklany IV
Okrągły falkon szklany z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 13,5 cm, średnica 18 cm (średnica podstawy 13,5 cm)
130 zł
- Czwarty dzień VII Europejskich Targów Produktów RegionalnychAutor zdjęć: Andrzej Samardakobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 29