Ząb
Kultura
Konkurs Potraw Regionalnych po raz jedenasty
Autor: Anna Karpiel-Semberecka
W niedzielę w Zajeździe „Śleboda” w Zębie odbył się XI Konkurs Potraw Regionalnych zorganizowany przez Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury. Impreza cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej. Prezentowane potrawy z roku na rok są też piekniejsze, smaczniejsze i bardziej różnorodne. W konkursie udział wzięło 7 drużyn: z Murzasichla, Zębu, Suchego, Stasikówki, Poronina, Nowego Bystrego i Małego Cichego. Jury oceniło aż 333 potrawy, 101 nalewek i 32 rodzaje ciast.
Ślinka ciekła już na sam widok przygotowanych na konkurs smakołyków. A co najwazniejsze, obok nowych pomysłów, były również tradycyjne potrawy, jakie gotowały nasze mamy i babcie. Była to więc wspaniała okazja, by podegustować góralskie specjały, a może nawet samemu zainspirować się tym bogactwem smaków oraz pomysłów i ugotować coś regionalnego w domu.
Konkursowi towarzyszyła jak zwykle miła atmosfera i tradycyjna góralska gościnność. Oprawę artystyczną zapewnił zespół „Mały Zbójnicek” oraz kapela góralska z Zębu. Za rok kolejny konkurs, który odbędzie się w Małem Cichem.
Patronem medialnym wydarzenia był Podhalański Serwis Informacyjny WATRA.
Protokół z XI Konkursu Potraw Regionalnych
Ząb, 23 października 2011 r.
Jury w składzie:
- Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
- Andrzej Skupień – wice starosta powiatu tatrzańskiego
- Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
- Stanisława Łukaszczyk – prezes Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddział Karpacko - Małopolski
- Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
- Anna Stoch – Prezes Związku Podhalan Oddział Ząb
- Andrzej Lassak – Oborny – Sołtys Sołectwa Ząb
W Konkursie udział wzięło 7 drużyn: Murzasichle, Ząb, Suche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Małe Ciche. Jury oceniło 333 potrawy, 101 nalewek i 32 rodzaje ciast.
Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
Murzasichle – 30 potraw, „klopsiki kryzyski”, ”kwaśnica dlo Bronka”, „grzmot sichlański” i 2 depreski,
Ząb – 62 potrawy, 19 nalewek, 10 ciast, „baranina pod różną postacią”, „miętówka – nalewka”, dania na stół wigilijny,
Nowe Bystre – 45 potraw, „śledzie w kosołce z oscypka”, „dania z indyka”, „tradycyjne tarciowi”, 11 nalewek, 7 rodzajów ciast,
Małe Ciche – 55 potraw, „zupa barania z korpielami”, „kura nadziewana kasom”, „sadło wędzone”, 10 nalewek, 5 rodzajów ciast,
Stasikówka – 59 potraw, 7 ciast, 16 nalewek, „baranina z brusznicami”, „pierogi z scowiym”, „juhasko zaprawa”, „bób zabielany” dekoracja stołu
Poronin – 45 potraw, „potrawy z korpiyli”, „kluska miysano z grul”, „sałatka z oscypka”, „śliwkowo wariacja” 29 nalewek, 20 ciast,
Suche – 37 potraw, 14 nalewek, 12 ciast, „kiszka na 6 rodzajów”, „naleśniki z jagnięcinom”, „sałota na maślonce”.
Jury podkreśla bogactwo stołów, prostotę potraw podniesioną do sztuki kulinarnej. Podkreślona została góralska cecha gościnności – nukanie, która była przekazana nie tylko słowem, ale również sercem, spojrzeniem i urokiem osobistym gaździn.
Jury podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to co szczególnie zwróciło uwagę, to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie oraz zaprosić na przyszły rok do Małego Cichego.
W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
- Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną potrawę – za „sałota na maślance” dla Katarzyny Kasprzak z Suchego
- Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – za „juhaskom zaprawe” dla Beata Maciczek ze Stasikówki
- Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę z baraniny – za „baraninę pieronom” dla Michała Stocha z Zębu
- Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszą tradycyjną zupę „kwaśnica dlo Bronka” – dla Marii Majerczyk z Murzasichla
- Nagroda Prezesa Stowarzyszenia Twórców Ludowych Oddziału Karpacko – Małopolskiego z siedzibą w Poroninie za najlepszą potrawę z dodatkiem grzybów – Stanisława Galica z Małego Cichego
- Nagroda wiceprezesa Zarządu Głównego Stowarzyszenia Twórców Ludowych za najlepszą tradycyjną potrawę z kapusty – Katarzyna Skupień z Suchego
- Nagroda od Stacji Narciarskiej Małe Ciche za „sałatka z oscypka” dla Bernadetta Jarosz z Poronina
- Nagroda od PAMI Katarzyna i Michał Buńda – za „dania z indyka” dla Małgorzaty Waliczek z Nowego Bystrego
- Nagroda Związku Podhalan Oddział Ząb – za najlepszy tradycyjny wypiek sernik dla Stanisławy Galicy z Małego Cichego
- Nagroda Rady Sołeckiej Sołectwa Ząb – za najlepszą nalewkę „paprykówkę” dla Katarzyny Skupień z Suchego
- 2 BONY DO DELIKATESÓW U TOMKA – za „jagnię z sabaśnika” dla Władysławy Białoń z Poronina
- BON DO DELIKATESÓW U TOMKA – za ciostka owsiane dla Małgorzaty Sieczki z Zębu
- BON DO DELIKATESÓW U TOMKA – za zorganizowanie gaździn i przygotowanie dań dla Grażyny Staszel z Nowego Bystrego
- VOUCHER na kolacje - za tradycyjne orzeszki dla Małgorzaty Bustryckiej z Poronina
- VOUCHER na kolację – za dekorację stołu dla drużyny z Stasikówki
- VOUCHER na kolację – za największą ilość dań dla drużyny z Zębu
- KARNETY DO TERM SZAFLARY – dla drużyny z Zajazdu Śleboda z Zębu
Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT", „TRIP”, „PAMI Katarzyna i Michał Buńda”, Delikatesom u Tomka – Małgorzata i Tomasz Słodczykowie, Stowarzyszeniu Twórców Ludowych Oddział Karpacko – Małopolski z siedzibą w Poroninie i firmie „PAKFOL” za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji, Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania. Zespołowi „Mały Zbójnicek” oraz kapeli góralskiej z Zębu dziękujemy za oprawę artystyczną Konkursu.
Oddzielne podziękowanie kierujemy w stronę pana Jacentego Lasaka – właściciela Zajazdu Śleboda za serdeczne przyjęcie i ugoszczenie nas w swojej karczmie.
Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.
- Muzycko piknie gros... - Kapela ZokopianyTradycyjna muzyka góralska w wykonaniu kapeli Zakopiany. Na płycie CD AUDIO występują: Jan Karpiel Bułecka, Stanisław Michałczak, Henryk Krzeptowski, Józef Chyc, Zofia...40 zł
- Sakiewka IVSakiewka filcowa z haftowanym ludowym motywem. Zamykana na rzep. Szerokość ok. 9 cm Wysokość ok. 14 cm Długość ze sznurkiem ok. 49 cm Materiał: Filc Kolor: Kremowy 40 zł
- SAGA - Trebunie TutkiTradycyjna muzyka góralska w wykonaniu zespołu Trebunie-Tutki. Na płycie CD AUDIO występują: Władysław Trebunia-Tutka, Stanisław Trebunia-Tutka , Henryk Trebunia-Tutka...40 zł
- Konkurs Potraw Regionalnych po raz jedenastyAutor zdjęć: Anna Karpiel-Sembereckaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 91