Warszawa
Wiadomości
Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska
Autor: AKS
10 marca w Warszawie, podczas finału projektu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, 10 szkół gastronomicznych z pięciu województw walczyło o zwycięstwo w konkursie kulinarnym. Jury najlepiej ocieniło Agatę Kaszuba i Grzegorza Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (pomorskie), którzy przygotują posiłek dla Pierwszej Damy i jej gości. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Zamoyskiego w Zakopanem w składzie Karol Bąk, Andrzej Bartol, Rafał Dorociuk (opiekun), a trzecie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku (pomorskie).
Laureaci pierwszych trzech miejsc będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni (członka Jury).
Przy wyborze zwycięzcy jury, w składzie którego byli Marek Zagórski – Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej oraz kulinarni eksperci (Dariusz Barański, Przemysław Formela, Agnieszka Kręglicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof Żurek), kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników.
Uczniowie z Zakopanego zaproponowali:
- zakąskę juhasa - mus z bobu na listku ciasta owsianego ze skwarkami z bryndzy, oscypek kminkowo – kolendrowo – imbirowy z musem z wątróbki i nutą buraczano – tarninową, łyk kwaśnicy (czysta kwaśnica z czosnkiem niedźwiedzim serwowana z julienne ze skóry golonkowej i korpiela),
- danie główne – przekładaniec harnasia; polędwica marynowana w żętycy grillowana z wędzoną słoniną, owsiakotto, zestaw sałat z kremem balsamiczno-truflowym,
- deser Maryny – bundz wędzony w herbacie z sosem różanym i pyłkiem kwiatowym, ciastko owsiane.
Konkurs, którego celem była promocja tradycyjnych produktów regionalnych, odbył się w warszawskiej Fortecy. Zmagania finalistów były komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Finał konkursu uświetniły dodatkowe atrakcje, takie jak: pokaz kulinarny Artura Moroza – znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie, koncert Jagny Knittel z zespołem – wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej oraz kiermasz smacznych, wytwarzanych w tradycyjny sposób produktów regionalnych. W organizacji kiermaszu uczestniczyła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
- Grafika Folk w ramce XGrafika Folk to autorska, oryginalna czarno-biała grafika w stylu ludowym. Autorski wzór zainspirowany polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Podhala. Świetnie...55 zł
- Wisiorek "Ogródek 2"Wisiorek, z sukna, filcu i cekin. Średnica zawieszki 4,8 cm. Obw. 70 cm. 30 zł
- Ludowe etui na tablet IIILudowe etui z czarnego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm. 60 zł
- Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia PolskaAutor zdjęć: Archiwum Szkołyobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 5