Suche
Kultura
XVII Konkurs Potraw Regionalnych
Autor: Józef Piech
15 października w Remizie OSP w Suchem, odbył się XVII Konkurs Potraw Regionalnych, w konkursie brało udział jedenaście drużyn z gminy Poronin oraz zaprzyjaźnionej gminy Suchy Las. Ilość smakowitych potraw przyprawiał o zawrót głowy", oprawę artystyczną uświetnił zespół Małe Harnasie oraz kapela z Suchego Lasu.
Protokół z XVII Konkursu Potraw Regionalnych z 15 października 2017r.
Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz siedemnasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i Rada Sołecka Suche, Związek Podhalan Oddział Suche oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Suchem.
Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin.
Komisja Konkursowa w składzie:
- Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
- Grzegorz Wojtera – Wójt Gminy Suchy Las
- Janusz Bik – Przewodniczący Rady Gminy Padew Narodowa
- Anna Król – Józaga – Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Zakopanem
- Piotr Skupień – OSP w Suchem
- Agata Janczura – Przedstawiciel SPONSORA firmy PRYMAT
- Jan Gut – Sołtys Sołectwa Suche
- Stanisław Staszel – Przewodniczący Rady Gminy Poronin
- Tomasz Lassak – Dyrektor Koła ZP 45 Poronin w Chicago
- Helena Buńda – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury
W Konkursie udział wzięło 11 drużyn: Suche, Murzasichle, Poronin, Stasikówka, Bustryk, Ząb, GolęczeWianki, Zielątkowo Pieczona Pyra, Chludowo i Złotniki z Gminy Suchy Las oraz KGW Piechoty z Gminy Padew Narodowa.
Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
- Nagroda Wójta Gminy Poronin za „półmisek pasztetów” – Helena Szwajnos z Poronina
- Nagroda Starosty Tatrzańskiego za „golonko z kapustą i kiszonymi jabłkami” – Maria Łukaszczyk z Murzasichla
- Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie za „jagnięcinę piecono z nutą jałowca” – Teresa Jędrol z Suchego
- Nagroda Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem za „policzki” Elżbieta Walkowiak ze Złotnik
- Nagroda od Sołtysa Sołectwa Suche za „owieczki w runie leśnym” Urszula Ćwiertnia z Golęczewa
- Nagroda ufundowana przez Ochotniczą Straż Pożarną z Suchego za „borsc na wędzonce” Zofia Łukaszczyk z Murzasichla
- Nagroda od Przewodniczącego Rady Gminy Poronin oraz Radnych za „raciczki w kapuście” – Maria Kalata ze Stasikówki
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – I miejsce – Gmina Padew Narodowa
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – I miejsce – Sołectwo Suche
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – II miejsce – Zielątkowo Pieczona Pyra
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – III miejsce – Sołectwo Ząb
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – III miejsce – Sołectwo Bustryk
- Nagroda ufundowana przez Termy Szaflary –– za „ziemniaki nadziewane mięsem i ziołami” – Anna Gał z Poronina
- Nagroda ufundowana przez Danutę i Jarosława Musielewicz – Sołectwo Ząb
- Nagroda ufundowana przez Dolinę Tatr Izabela i Jacek Sikoń za „cud miód” – Ilona Cieślińska z Zielątkowa Pieczona Pyra
- Nagroda ufundowana przez Fryzjerkowo Elżbieta Wiercioch za „karpackie flaki” – Anna Pawlikowska ze Stasikówki
- Nagroda ufundowana przez Salon Fryzjerski Bogusław Salawa za „babcina prażucha” – Karolina Dybała z Chludowa
- Nagroda ufundowana przez Tomasza Lassaka – za „jagnięcinę na podpinkach” – Halina Strączek z Bustryku
Suche – 35 potraw, „zając w kapuście”, stół gazdowski świniobicie w Suchem, ciasto „leśny mech”.
KGW Piechoty z Gminy Padew Narodowa – 35 potraw, udziec wieprzowy, pierogi z kaszą, kotleciki z dyni,
Złotniki z Gminy Suchy Las – 21 potraw, golonko w kapuście, pyrowe mufinki i strogonow z baraniny,
Chludowo z Gminy Suchy Las – 21 potraw, „chłopska kiszonka”, pasztet „niecny oszust”
GolęczeWianki z Gminy Suchy Las – 18 potraw, „udziec z dzika”, „śledzik ziemniaczany”
Zielątkowo Pieczona Pyra z Gminy Suchy Las – 20 potraw, „kaczka wyluzowana”, „plendze pod gulaszową kołderką”
Murzasichle – 70 potraw, pierogi z rydzami, sernik kochanek, „niewiniątko baranie”
Ząb – 32 potrawy, „kluska miysano”, „tarcioki”
Poronin – 51 potraw,„zociorka”, rydze po cygańsku, hałuski z rozmarynem, pasztet z selera.
Stasikówka – 40 potraw,kopytka z rozmarynem, ozorki wieprzowe w sosie śmietanowym, szarpaniec radnej.
Bustryk – 40 potraw,herbata miętowa i lipowa z sokiem malinowym, zupa na żętycy, zupa ognisto z kluskami, rolada z indyka.
Kuchnia i stół wraz z jadłem na nim stawianym są elementem kultury od zarania ludzkich dziejów. Tak jest i w naszej kulturze góralskiej. Podejmując swoich gości dzielimy radość swoich serc i pokazujemy to, co w kulturze kulinarnej Podhala jest szczególnie atrakcyjne, smaczne i zdrowe.
Organizując ten konkurs przywracamy sobie i naszym gościom tradycję naszej kuchni podkreślając jej walory. Cieszymy się, że jest źródłem wspólnej radości Organizatorów i gości. Cieszymy się radosną atmosferą tego konkursu i wspomnieniami smaków naszego dzieciństwa, kiedy nasze babcie i mamy dbały o nasze podniebienia, nasze zdrowie i nasze smaki.
Nie do przecenienia jest również wymiar integracyjny tego spotkania. Gaździnom naszym i tym przybyłym z Suchego Lasu i Padwi Narodowej dziękujemy za kulinarne wspaniałości, za atmosferę gościny, radości i wzajemnego szacunku, gospodarzom za przyjęcie u siebie.
Sponsorom: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem „PRYMAT”, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, Dolina Tatr – Izabela i Jacek Sikoń Fryzjerkowo.pl – Elżbieta Wiercioch – Zakopane, Salon Fryzjerski S&S Bogusław Salawa, Danuta i Jarosław Musielewicz – sklep odzieżowy EFEKT za ufundowanie nagród.
Dziękujemy za wsparcie finansowe za pośrednictwem Podhalańskiej LGD, ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" objętego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Oddzielne podziękowania dla kapeli „Harnasie” z Suchego, kapeli „Padwianie” za wspólny śpiew i wspólną radość tego spotkania. Do zobaczenia za rok.
- Aniołek średni IIAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 6,5 cm. Wysokość 9 cm. Ozdoba np. choinkowa. 13 zł
- Naszyjnik "Wielokrzyż"Naszyjnik "Wielokrzyż" Obwód 43 cm. Inspirowany starą biżuterią góralską - Koral o dwóch odcieniach czerwieni, Metal, Srebro. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez...100 zł
- Torebka filcowa IITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA -...160 zł