PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Suche

Kultura

IX Konkurs Potraw Regionalnych

Wtorek, 17 listopada 2009 r.
Autor: Katarzyna Szwajnos Różak - GOK Poronin

fot. Anna Karpiel-SembereckaW niedzielę 15 listopada w remizie strażackiej w Suchem odbyła się IX edycja konkursu potraw regionalnych. Wzięło w niej uział 8 drużyn: Murzasichle, Ząb, Suche, Stasikówka, Poronin, Bustryk, Nowe Bystre i karczma „Skupniowy Upłaz”. Jury oceniło 475 potraw, 128 nalewek i 40 rodzajów ciast.


Jury w składzie:
Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
Andrzej Skupień – wicestarosta powiatu tatrzańskiego
Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
Stanisława Łukaszczyk – prezes Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych
Wojciech Gut – przedstawiciel OSP Suche
Stanisław Staszel – Związek Podhalan Oddział Suche i Rada Sołecka Suche
Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
ks. Józef Kadela – kapelan Związku Podhalan Oddział Suche
oceniło 475 potraw, 128 nalewek i 40 rodzajów ciast.
Jury zauważyło, że z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
Bustryk – 70 potraw, chleb na liściu z kapusty, kiełbasa z jelenia, chrusty, oscypek z grilla, 20 nalewek;
Poronin – 47 potraw, „schab pieczony z bobem”, 17 dań z kapusty, ciasto z orzechami, 15 nalewek, 9 ciast;
Suche – 70 potraw, jagnięcina i 12 rodzajów pierogów, 7 nalewek, 7 herbat;
Ząb – 53 potraw, „kapusta z prawdziwkami”, „zoproska”, „Spyrka przekladano cebulom”, 17 nalewek, 9 ciast;
Stasikówka – 63 potrawy, „barani przekładaniec”, „rydze na maśle”, „redbul góralski, 9 nalewek, 9 ciast;
Nowe Bystre – 62 potrawy, „mamałyga góralsko (kasza z prawdziwkami), „jabcane placuski”, 20 nalewek;
Murzasichle – 40 potraw, „bób ze skwarkami”, „grule z palnika”, 7 nalewek, 3 ciasta;
„Skupniowy Upłaz” – 45 potraw, „bocek z sosem chrzanowym”, „polewka na zyntycy”, 33 nalewki, 4 ciasta.
Jury doceniło gościnność oraz oprawę artystyczną wszystkich stoisk. Było tłuściej, „maśniej”, dietetycznie i aromatycznie. Jury podkreśliło bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a także fakt, że w degustowanych daniach można było odnaleźć smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Jury uznało potrzebę kontynuacji tego typu uroczystości regionalnych, podczas których wyrasta cała góralska gościnność oraz fakt, że jadło może być sztuką.
Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie oraz zaprosić na przyszły rok. W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
- Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą tradycyjną potrawę – za „zoproske” dla Elżbiety Domagały z Zębu.
- Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną –
za „jagnię piecone” dla Katarzyny Kasprzak – Kuros ze Suchego.
- Nagroda Dyrektora Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę z oscypka – za „oscypek z grilla” dla Anny Jarząbek z Bustryku.
- Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę
 z grul – za ”talorki czyli chipsy po góralsku” dla Kingi Staszel z Nowego Bystrego.
- Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszą tradycyjną nalewkę – za „kolana pscoły” dla Renaty Słodyczki z Murzasichla.
- Nagroda Prezesa Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych za najlepszy tradycyjny świąteczny wypiek – za „ciasto z orzechami” dla Czesławy Skiby z Poronina.
- Nagroda wiceprezesa Zarządu Głównego Stowarzyszenia Twórców Ludowych za najlepszą tradycyjną potrawę z kapusty – za „gołabki na lewom strone” dla Anny Pawlikowskiej ze Stasikówki.
- Nagroda Prezesa Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych dla karczmy „Skupniowy Upłaz” za debiut kulinarny w działalności gospodarczej
- Kolacja dla drużyn ze Suchego i Bustryku za największą ilość potraw w karczmie „Czarci Jar” ufundowana przez Grupę TRIP.
Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT", „LORD”, „TRIP”, Poroniańskiemu Kołu Twórców Ludowych i firmie „PAKFOL” za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn. Podziękowania kierujemy również w stronę wspierających finansowo nasz Konkurs: Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji, Podhalańskiej Lokalnej Grupie Działania. Zespołowi „Małe Harnasie„ oraz kapeli góralskiej ze Suchego dziękujemy za oprawę artystyczną Konkursu. Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Poduszka brązowaPoduszka brązowaPoduszka z sukna filcowego w kolorze ciemno-brązowym z motywem ludowym haftowanym ręcznie, wypełniona materiałem syntetycznym. Wymiary ok. 38 na 38 cm.
    100 zł
  • Zbójnickie czakoZbójnickie czakoZbójnickie czako wykonane z sukna w kolorze brązowym z sztywną wkładką skórzaną. Czako posiada orle pióro z zdobioną metalową okuwką z mosiądzu. Z guzem zdobionym rozetą...
    950 zł
  • Torebka filcowa IITorebka filcowa IITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA -...
    160 zł

Galerie zdjęć:

Zobacz także:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.