Stasikówka
Kultura
Patronat medialny WATRA
194 potrawy, 24 ciasta i 47 nalewek
Autor: GOK Poronin
Było gwarnie, wesoło, dostatnio i niczym na weselu stoły od jadła i napoju wszelakiego uginały się aż do podłóg, zapachy potraw kręciły w nozdrzach, nalewki kusiły kolorytem a flasze zawartością, bo każde sołectwo uczestniczące w konkursie potraw regionalnych dało z siebie wszystko co najlepsze. Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz czternasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Z roku na rok impreza cieszy się coraz to większym zainteresowaniem wśród miłośników kuchni góralskiej, właścicieli pensjonatów, karczm regionalnych oraz gości przebywających na Podhalu.
Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i rada sołecka Stasikówka oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Stasikówce.
Konkurs Potraw Regionalnych to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin.
Komisja Konkursowa w składzie:
1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
2. Andrzej Skupień – Wice-Starosta Powiatu Tatrzańskiego
3. Krzysztof Król – Łęgowski – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji
4. Józef Pawlikowski – Bulcyk – Termy Szaflary
5. Agata Janczura – przedstawiciel sponsora firmy PRYMAT
6. Michał Pawlikowski – Bulcyk – prezes OSP Stasikówka
7. Ks. Zbigniew Syczik – proboszcz ze Stasikówki
8. Maria Dawidek – Przewodnicząca Rady Gminy Poronin
9. Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
10. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury
W Konkursie udział wzięło 6 drużyn: Stasikówka, Poronin, Bustryk, Kościelisko, Suchy Las i Mokrsko.
Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
Bustryk – 45 potraw, 5 ciast i 5 nalewek, zupa „sałota”, baranina z sosem czosnkowym i księżycami, kapusta z grzybami, kluski ze spyrkom, herbata z miodem i pokrzywami, wino,
Mokrsko – 8 potraw, 1 ciasto i 5 nalewek, polewka, kaczka po mokrzańsku, patison, karkówka z sosem ogórkowo-paprykowym, ciasto marchewkowe, księżycówka i malinówka,
Poronin – 58 potraw, 11 nalewek i 7 ciast, tarcioki, kluska babcyna, jagnięcina w sosie własnym rydzowym, kapusta wigilijna, przysamk teściowej, nalewka miodowa od Matuski, ciasto z płatków owsianych,
Suchy Las – 19 potraw, 3 ciasta i 8 nalewek, ślumpa z jajkiem, fasola z kapustom, marynowane serduszka, zielone fisze, obczesany biust, biały wulkan z owocami, jeżynówka,
Kościelisko – 24 potrawy, 2 ciasta i 2 nalewki, kociołek, zupa z rydzy, ponczek z grul, iglak, najlepsze nukanie, nalewka truskawkowa,
Stasikówka – 40 potraw, 6 ciast i 16 nalewek, dobre nukanie, grzybkowe kolano z kapustom, golonko z kapustom i grochem, pierogi z liseckami, nalewka z gwoździa, nalewka namiyntno.
Konkurs rozstrzygany jest w następujących kategoriach:
Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą regionalną potrawę – tarcioki Helena Szwajnos z Poronina
Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – sarenka murzańsko Anna Pawlikowska z Stasikówki
Nagroda Dyrektora GOK za najlepszą tradycyjną potrawę z baraniny – jagnięcina Anna Gał z Poronina
Nagroda Dyrektora Tatrzańskiej Agencji za potrawę ziemniaczaną – kociołek po góralsku Ewa Słodyczka z Kościeliska
Nagroda Przewodniczącej Rady Gminy Poronin za potrawę z kapusty – kotlik grzybkowe kolana z kapustom Zofia Majerczyk Stasikówki
Nagroda KASA STEFCZYKA – ciasto marchewkowe Renata Cieślak z Mokrska
Nagroda KASA STEFCZYKA – ślumpa z jajkiem Zenona Zys z Suchego Lasu
Nagroda KASA STEFCZYKA – kaczka po mokrzańsku Elżbieta Wyrembak z Mokrska
Nagroda od Macieja Szostaka - zielone fisze Antonina Nowak z Suchego Lasu
Nagroda od Prezesa OSP Stasikówka za najlepszą nalewkę - winko Halina Strączek z Bustryku
Nagroda od LUX DACH za najlepszą sałatkę – Jadwiga Jabłońska z Kościeliska
Nagroda Sołtysa Sołectwa Stasikówka - dla najmłodszej uczestniczki Katarzyny Rol z Bustryku
Nagroda od Term Szaflary za najlepszą zupę - sałota Anna Jarząbek z Bustryku
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT – słodkość iglak tatrzańskidla KGW z Kościeliska
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT – największa ilość potraw dla sołectwa Poronin
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT – największa ilość nalewek i jarmuż plebański dla sołectwa Stasikówka
3 bony od Delikatesy u Tomka i wejściówki na Termy Szaflary – dla sołectwa Stasikówka za gościnność i nukanie
Nagroda specjalna za nalewkę namiyntnom Maria Kalata z Stasikówki
Nagroda specjalna za zupa rydzowa z Kościeliska
Nagroda dla Sołectwa Stasikówka za największą ilość nalewek na ręce sołtys Marii Kalaty
Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.
Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT’, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, SKOK STEFCZYKA, TRIP, LUX DACH, DELIKATESY U TOMKA W ZĘBIE, Starostwu Tatrzańskiemu, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem, za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn.
Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.
Źródło: www.poronin.pl
- Magnes Folk na lodówkę IVMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...7 zł
- Torebka filcowa VIIITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zatrzask. Środek z czarnej podszewki, z kieszenią boczną. Pasek ze sztucznego materiału...110 zł
- Naszyjnik "Miłość uskrzydla"Naszyjnik "Miłość uskrzydla" Obwód 64 cm. Materiały: Sukno, Cekiny, Koraliki. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz. 65 zł
- XIV Konkurs Potraw Regionalnych OSP StasikówkaAutor zdjęć: Mateusz Janicaobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 123