Poronin
Kultura
Lato ze Smakiem
Autor: Regina Korczak-Watycha
Za nami wyjątkowe wydarzenie - Lato ze Smakiem, które odbyło się na terenie Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie. Dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich z Podhala i Spiszą rywalizowało w konkursach kulinarnych promując tradycyjną kuchnię i góralską kulturę. Dzień rozpoczął się od warsztatów zorganizowanych dla gospodyń biorących udział w wydarzeniu. Dzięki Tatrzańskiej Spiżarni Panie miały okazję poznać moc podhalańskich owoców i ziół oraz skomponować własną herbatę. Pani Gabrysia z Cukierni Samanta pokazała jak wykonać kwiatowe dekoracje z opłatków i masy cukrowej.
Najważniejszym - i najsmaczniejszym! - punktem wczorajszego dnia były konkursy kulinarne. Gospodynie z Kół Gospodyń Wiejskich z Podhala i Spisza rywalizowały o nagrody finansowe w trzech konkursach:
W Konkursie o Nagrodę Wójta Gminy Poronin „Małe co nieco” na najlepiej udekorowaną potrawę zwyciężyło KGW Stasikówka za „Chłopskie koryto - Usy na śliskiej kapuście”.
Wyróżnienia otrzymały: KGW Bukowina Tatrzańska, „Pstrąg w koralach z bukowiańskiego potoku”, KGW Sierockie „Wypasione pszczoły” oraz KGW Małe Ciche „Baranina szarpana na plackach z kapusty kiszonej”.
W Konkursie o Nagrodę Poseł na Sejm RP Anny Paluch zwyciężyło KGW w Zaskalu za „Kurczaka dziobniętego pszczołą”.
W Bitwie Regionów:
1. miejsce zajęło KGW z Bukowiny Tatrzańskiej za "Wyzdajanego pstrąga z bukowiańskiego potoka"
Na 2. miejscu uplasowało się KGW z Sierockiego za "Udziec jagnięcy w sosie miętowym z puree grulowo-oscypkowym, sałatką z pokrzyw i zajęczej koniczyny"
3. miejsce wywalczyło KGW w Małem Cichem za "Cyrwoną zowiyruchę na królewskich grulach"
Serdecznie gratulujemy!
Potrawy oceniało Jury, w skład którego weszli: Anita Żegleń - Wójt Gminy Poronin, Maciej Dziubas - wicewójt Gminy Poronin Maria Budz - sekretarz Gminy Poronin, Adam Pawlikowski - Przewodniczący Rady Gminy Poronin oraz znamienici goście: Poseł na Sejm RP Anna Paluch, Wicemarszałek Sejmu Ryszard Terlecki, Wicewojewoda małopolski Mateusz Małodziński, Iwona
Ciećko - wicedyrektor Krakowskiego Oddziału KOWR, Maciej Tylka - kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Nowym Targu, Karol Sepielak - zastępca Dyrektora MODR oraz Jerzy Radoń - dyrektor małopolskiej ARiMR.
Turyści odpoczywający pod Giewontem mieli okazję spróbować swoich sił w dedykowanym dla nich konkursie i zostać Mistrzem Kulinarnego Toru Przeszkód. Pochodzący z Wielkopolski pan Adam najszybciej poradził sobie z przygotowanymi zadaniami: jedzeniem jabłka bez użycia rąk, krojenia
pietruszki nożyczkami, jedzeniem groszku pałeczkami oraz obieraniem ziemniaka w rękawicach kuchennych.
O dobry humor uczestników zadbał Kabaret Śleboda a do tańca porwał zespół Baciary, który wyśpiewał swoje największe przeboje.
Dzień zakończył się charytatywnym maratonem Zumby dla Stasia i Antka.
Wydarzenie odbyło się przy wsparciu sponsorów: Restauracji Schronisko Smaków Bukowina oraz
Term Zakopiańskich.
Partnerem Głównym Lata ze Smakiem był Tauron Polska Energia.
- Torebka filcowa VIITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zatrzask. Środek z dopinaną na zatrzask wkładką z podszewki zamykaną na zamek błyskawiczny...160 zł
- Poduszka brązowa IIPoduszka z sukna filcowego w kolorze ciemno-brązowym z motywem ludowym haftowanym ręcznie, wypełniona materiałem syntetycznym. Wymiary ok. 42 na 42 cm. 100 zł
- Torebka filcowa ITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok...160 zł