Podhale
Rozmaitości
PIERWSZY KULINARNY SZLAK na Podhalu
Autor: Regina Watycha
Z przyjemnością informujemy, że otwarty został pierwszy kulinarny szlak na Podhalu „Smaki Podhala”. Na trasie znalazło się 30 restauracji i karczm z: Białego Dunajca, Białki Tatrzańskiej, Bukowiny Tatrzańskiej, Małego Cichego, Murzasichla, Poronina, Szaflar, Witowa, Zakopanego i Zębu. Każdą z nich reprezentuje certyfikowana flagowa potrawa - prawdziwa duma szefa kuchni.
Po roku przygotowań, szkoleń gastronomicznych i kelnerskich oraz prób i zmagań w kuchni, otwarta została ścieżka kulinarna, na której znajdą Państwo lokalne specjały – zarówno dania tradycyjne, jak i nowoczesne fuzje smaków.
Uroczyste otwarcie szlaku kończące projekt, połączone z wręczeniem certyfikatów i tablic pamiątkowych, odbyło się 30 września 2014 roku w Hotelu Mercure Zakopane Kasprowy (na zdjęciu 30 szczęśliwych restauratorów).
Mapę szlaku oraz pełną listę jego uczestników i dań flagowych znaleźć można na stronie www.smakipodhala.eu
Nad powstawaniem szlaku i doskonałych dań czuwali znani i lubiani eksperci kulinarni: Robert Sowa i Sylwester Lis oraz beneficjent projektu - Stowarzyszenie Rozwoju Podtatrza z Suchego i partner wiodący - Tatrzańska Izba Gospodarcza z Zakopanego.
- Sakiewka II
Sakiewka filcowa z naszytym ludowym motywem. Zamykana na rzep. Szerokość ok. 11 cm Wysokość ok. 17 cm Długość ze sznurkiem ok. 58 cm Materiał: Filc Kolor: Kremowy
40 zł - Flakon szklany IV
Okrągły falkon szklany z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 13,5 cm, średnica 18 cm (średnica podstawy 13,5 cm)
130 zł - „Baby i Dezerterzy”
Płyta DVD zawiera spektakl „Baby i dezerterzy” zarejestrowany w Domu Ludowym w Bukowinie Tatrzańskiej (57 min.) Amatorski Zespół Teatralny im. Józefa Pitoraka działający...
40 zł