Podhale
Rozmaitości
PIERWSZY KULINARNY SZLAK na Podhalu
Autor: Regina Watycha
Z przyjemnością informujemy, że otwarty został pierwszy kulinarny szlak na Podhalu „Smaki Podhala”. Na trasie znalazło się 30 restauracji i karczm z: Białego Dunajca, Białki Tatrzańskiej, Bukowiny Tatrzańskiej, Małego Cichego, Murzasichla, Poronina, Szaflar, Witowa, Zakopanego i Zębu. Każdą z nich reprezentuje certyfikowana flagowa potrawa - prawdziwa duma szefa kuchni.
Po roku przygotowań, szkoleń gastronomicznych i kelnerskich oraz prób i zmagań w kuchni, otwarta została ścieżka kulinarna, na której znajdą Państwo lokalne specjały – zarówno dania tradycyjne, jak i nowoczesne fuzje smaków.
Uroczyste otwarcie szlaku kończące projekt, połączone z wręczeniem certyfikatów i tablic pamiątkowych, odbyło się 30 września 2014 roku w Hotelu Mercure Zakopane Kasprowy (na zdjęciu 30 szczęśliwych restauratorów).
Mapę szlaku oraz pełną listę jego uczestników i dań flagowych znaleźć można na stronie www.smakipodhala.eu
Nad powstawaniem szlaku i doskonałych dań czuwali znani i lubiani eksperci kulinarni: Robert Sowa i Sylwester Lis oraz beneficjent projektu - Stowarzyszenie Rozwoju Podtatrza z Suchego i partner wiodący - Tatrzańska Izba Gospodarcza z Zakopanego.
- Torebka filcowa XI
Torebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czarnej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA - dodatkowo...
160 zł - Bransoletka "Moon"
Bransoletka z hematytów, masy perłowej, muszli szarej, asymetryczna. Obw. 19 cm.
45 zł - Ludowe etui na tablet III
Ludowe etui z czarnego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm.
60 zł