Nowy Targ
Wiadomości
Szczawnicka baranina smakowała najbardziej
Autor: Piotr Rayski-Pawlik
„Baran po szczawnicku” Agnieszki Niezgody zdobył Grand Prix i nagrodę dziennikarzy w nowotarskim półfinale X Małopolskiego Festiwalu Smaku zorganizowanym na Rynku. O nagrody w tym roku starali się gospodarze dwudziestu stoisk z produktami w czterech kategoriach. Oceniała publiczność, profesjonalne jury oraz dziennikarze.
Gościom Festiwalu Smaku, którzy oprócz stoisk i sceny mogli tego dnia za darmo zwiedzać Muzeum Podhalańskie i ekspozycję poświęconą św. Janowi Pawłowi II w ratuszu najbardziej smakowały: oscypek Wojciecha Komperdy z Czorsztyna w kategorii ekologicznych przysmaków, bryndza podhalańska Jana Wilczka z Leśnicy jako specjał tradycyjny, pieróg z nowotarskiej „Cafe Mariachi” Marcina Szatko wystawiony w kategorii smakołyków z legendą, natomiast w kategorii „jak u mamy” najbardziej publiczności do gustu przypadły dziadki z gęsim smalcem Zbigniewa Kapołki z Niedzicy.
- Wisiorek "Trójeczka"
Wisiorek z trzema koralikami w groszki. Obwód 76 cm.
50 zł - Grafika Folk w ramce I
Grafika Folk to autorska, oryginalna czarno-biała grafika w stylu ludowym. Autorski wzór zainspirowany polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Podhala. Świetnie...
55 zł - Torebka filcowa IV
Torebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamyka na zatrzaski. Środek z czarnej podszewki, z kieszenią boczną. Szerokość ok. 33 cm Wysokość ok. 31...
130 zł