Nowy Targ
Wiadomości
Szczawnicka baranina smakowała najbardziej
Autor: Piotr Rayski-Pawlik
„Baran po szczawnicku” Agnieszki Niezgody zdobył Grand Prix i nagrodę dziennikarzy w nowotarskim półfinale X Małopolskiego Festiwalu Smaku zorganizowanym na Rynku. O nagrody w tym roku starali się gospodarze dwudziestu stoisk z produktami w czterech kategoriach. Oceniała publiczność, profesjonalne jury oraz dziennikarze.
Gościom Festiwalu Smaku, którzy oprócz stoisk i sceny mogli tego dnia za darmo zwiedzać Muzeum Podhalańskie i ekspozycję poświęconą św. Janowi Pawłowi II w ratuszu najbardziej smakowały: oscypek Wojciecha Komperdy z Czorsztyna w kategorii ekologicznych przysmaków, bryndza podhalańska Jana Wilczka z Leśnicy jako specjał tradycyjny, pieróg z nowotarskiej „Cafe Mariachi” Marcina Szatko wystawiony w kategorii smakołyków z legendą, natomiast w kategorii „jak u mamy” najbardziej publiczności do gustu przypadły dziadki z gęsim smalcem Zbigniewa Kapołki z Niedzicy.
- Ludowe etui na tablet IILudowe etui z czarnego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm. 60 zł
- Magnes Folk na lodówkę XIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...7 zł
- Torebka filcowa IITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA -...160 zł