Nowy Targ
Wiadomości
Szczawnicka baranina smakowała najbardziej
Autor: Piotr Rayski-Pawlik
„Baran po szczawnicku” Agnieszki Niezgody zdobył Grand Prix i nagrodę dziennikarzy w nowotarskim półfinale X Małopolskiego Festiwalu Smaku zorganizowanym na Rynku. O nagrody w tym roku starali się gospodarze dwudziestu stoisk z produktami w czterech kategoriach. Oceniała publiczność, profesjonalne jury oraz dziennikarze.
Gościom Festiwalu Smaku, którzy oprócz stoisk i sceny mogli tego dnia za darmo zwiedzać Muzeum Podhalańskie i ekspozycję poświęconą św. Janowi Pawłowi II w ratuszu najbardziej smakowały: oscypek Wojciecha Komperdy z Czorsztyna w kategorii ekologicznych przysmaków, bryndza podhalańska Jana Wilczka z Leśnicy jako specjał tradycyjny, pieróg z nowotarskiej „Cafe Mariachi” Marcina Szatko wystawiony w kategorii smakołyków z legendą, natomiast w kategorii „jak u mamy” najbardziej publiczności do gustu przypadły dziadki z gęsim smalcem Zbigniewa Kapołki z Niedzicy.
- „Skąpiec”Płyta DVD zawiera spektakl „Skąpiec” zarejestrowany w Domu Ludowym w Bukowinie Tatrzańskiej. (czas: 1 godz. 23 min.) Amatorski Zespół Teatralny im. Józefa Pitoraka...40 zł
- Flakon szklany IVOkrągły falkon szklany z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 13,5 cm, średnica 18 cm (średnica podstawy 13,5 cm) 130 zł
- Spinka góralska XIXMetalowa spinka góralska w kolorze srebrnym z srebrną małą szarotką. Ręcznie wykonana. Szerokość 5 cm, długość (z przekolacem) 15 cm. 260 zł