Nowy Targ
Wiadomości
Słowaccy Dziennikarze w Nowym Targu
Autor: Piotr Rayski-Pawlik
Grupa dziennikarzy z Polski i Słowacji gościła dziś w Nowym Targu podczas zorganizowanej przez Małopolską Organizację Turystyczną wycieczki po kulinarnych atrakcjach Małopolski i Okresu Poprad. W naszym mieście goście próbowali, a jakże, Nowotarskich Lodów Tradycyjnych.
W restauracji Deja Vue mogli oni zamówić dowolne smaki spośród tradycyjnych. Oprócz gościnnej obsługi kawiarni gośćmi zajął się Naczelnik Wydziału Infrastruktury Społecznej i Promocji Marcin Jagła, który nie tylko jest pomysłodawcą kampanii „Nowy Targ – miasto ze smakiem” promującej nowotarskie lody i będącej zaczątkiem rejestracji tych przysmaków na liście Ministerstwa Rolnictwa, ale świetnie mówi po słowacku. Mógł więc wiele opowiedzieć o Nowotarskich Lodach Tradycyjnych począwszy od historii sięgającej wyrębu kry z Dunajca przez Franciszka Żarneckiego, która potem do lata była składowana w piwnicy i chłodziła pierwsze wyroby, skończywszy na obecnych atrakcjach z udziałem lodów, jak chociażby bicie rekordów podczas Jarmarków Podhalańskich.
- Korale folkowe II
Korale folkowe wykonane z tybetu i żółtej włóczki. Zapinane na haczyk. Długość całości 72 cm.
70 zł - Aniołek duży V
Aniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 7 cm. Wysokość 13,5 cm. Ozdoba np. choinkowa.
16 zł - Aniołek duży I
Aniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 7 cm. Wysokość 13,5 cm. Ozdoba np. choinkowa.
16 zł