Nowy Targ
Kultura
9. Półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku
Autor: Piotr Rayski-Pawlik
Gratulując władzom Nowego Targu pięknie zrewitalizowanego Rynku Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak otworzył dziewiąty już półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku, na którym region naszego województwa promuje i nagradza najlepsze potrawy tradycyjne, ekologiczne, domowe i „z legendą”.
W tym roku dwudziestu wystawców konkurowało zarówno w kategoriach ocenianych przez jury, jak i w tych plebiscytowych, ocenianych przez publiczność. Najlepsi nagrody otrzymali na zakończenie całodziennej imprezy przeplatanej występami regionalnych zespołów, wśród których największe wrażenie na publiczności zrobił Kabaret „Truteń”.
Nagrodami, dyplomami i prawem reprezentowania Podhala na finale imprezy pod koniec sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie obdarowali zwycięzców jurorzy oraz Wiceburmistrz Eugeniusz Zajączkowski z Przewodniczącym Rady Miasta Nowego Targu Pawłem Liszką.
Wyniki:
Jury w składzie:
Jacek Szklarek – prezes Slow Food Polska
Zbigniew Kurleto – mistrz kucharski, legendarny szef kuchni w krakowskim „Wierzynku”, członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników oddział Małopolska, członek Państwowej Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie kucharz
Paweł Liszka – przewodniczący Rady Miasta
Wyniki:
W kategorii „Ekologiczne Przysmaki” - Wojciech Komperda z Czorsztyna za bundz
W kategorii „Tradycyjne specjały” – Jan Wilczek z Leśnicy za bundz
W kategorii „Smakołyki z legendą” – chleb swojski z Karczmy „Zadyma” w Szaflarach
W kategorii „Jak u mamy” – Zbigniew Kapołka z Niedzicy za pierogi z bobem
Wyróżnienia:
Władysław Jarząbek z Bańskiej Wyżnej za miód malinowy
Zbigniew Kapołka z Niedzicy za pierogi z bobem
Grand Prix – Gospodarstwo Agroturystyczne Janiny Zborowskiej z Witowa za „hałuski owsiano-pszenne z liskami”
- Słownik biograficzny "Podhalanie" tom ILudzie kultury i sportu, dziennikarze, duchowni i samorządowcy - kilkaset osób znalazło się w tomie I Słownika biograficznego "Podhalanie". Słownik biograficzny...70 zł
- Torebka filcowa XIITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z różowej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok. 35...160 zł
- Magnes Folk na lodówkę VIMagnes Folk łączy ze sobą motywy polskiej sztuki ludowej z motywami z regionu Podhala. Świetnie nadaje się na lodówkę. Jest doskonałą pamiątką z Zakopanego. Może też być...7 zł
- 9. Półfinał Małopolskiego Festiwalu SmakuAutor zdjęć: Piotr Rayski-Pawlikobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 4