Nowy Targ
Kultura
Festiwal smaku: rekord pobity, finaliści wyłonieni
Autor: Piotr Rayski-Pawlik
1002 lody zjedli goście półfinału 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku podczas bicia rekordu w jednoczesnym jedzeniu Nowotarskich Lodów Tradycyjnych na Rynku. Wyłonieni też zostali finaliści, którzy będą reprezentować Podhale na finale imprezy w Krakowie.
Grand Prix półfinału zdobyła zupa zoproska Janiny Zborowskiej z Witowa. Drugie miejsce Zbigniew Kapołka z Niedzicy za jagnięcinę w kapuście, zaś trzecie miejsce - Tatrzańskie Koło Gospodyń Wiejskich za barani żołądek faszerowany.
W plebiscycie publiczności odpowiednio w kategoriach wybrani zostali: ekologiczne przysmaki – Wojciech Komperda z Ratułowa za oscypka z grillem z żurawiną. W kategorii tradycyjnych specjałów najlepsza okazała się bryndza podhalańska Władysława Barnasia z Czerwiennego. Najlepszym smakołykiem z legendą goście Festiwalu wybrali szynkę miodzio z firmy Salami z Nowego Targu, natomiast w kategorii jak u mamy wygrało gospodarstwo agroturystyczne H.A.T.A. z Niedzicy prezentujące kwaśnicę z żeberkiem.
- Bransoletka "Mix 1"Bransoletka "Mix 1" Obwód - 18 cm. Matriały: Jadeit, Lapis lazuli, Turkus, Aragonit, Koral, Szkło. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz. 65 zł
- Bańka choinkowa IIIBańka choinkowa (plastik) obleczona ręcznie wykonanym materiałem, ze wstążeczką i sznureczkiem. Obwód ok. 26 cm. 16 zł
- Torebka filcowa IITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki z kieszenią boczną i smyczą. UWAGA -...160 zł