Nowy Targ
Kultura
Festiwal smaku: rekord pobity, finaliści wyłonieni
Autor: Piotr Rayski-Pawlik
1002 lody zjedli goście półfinału 7. Małopolskiego Festiwalu Smaku podczas bicia rekordu w jednoczesnym jedzeniu Nowotarskich Lodów Tradycyjnych na Rynku. Wyłonieni też zostali finaliści, którzy będą reprezentować Podhale na finale imprezy w Krakowie.
Grand Prix półfinału zdobyła zupa zoproska Janiny Zborowskiej z Witowa. Drugie miejsce Zbigniew Kapołka z Niedzicy za jagnięcinę w kapuście, zaś trzecie miejsce - Tatrzańskie Koło Gospodyń Wiejskich za barani żołądek faszerowany.
W plebiscycie publiczności odpowiednio w kategoriach wybrani zostali: ekologiczne przysmaki – Wojciech Komperda z Ratułowa za oscypka z grillem z żurawiną. W kategorii tradycyjnych specjałów najlepsza okazała się bryndza podhalańska Władysława Barnasia z Czerwiennego. Najlepszym smakołykiem z legendą goście Festiwalu wybrali szynkę miodzio z firmy Salami z Nowego Targu, natomiast w kategorii jak u mamy wygrało gospodarstwo agroturystyczne H.A.T.A. z Niedzicy prezentujące kwaśnicę z żeberkiem.
- Falkon szklany IIFalkon szklany w postaci cylindra z lekko wklęsłymi ścianami, z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 35 cm, średnica 14 cm. 170 zł
- Bransoletka "Mix 1"Bransoletka "Mix 1" Obwód - 18 cm. Matriały: Jadeit, Lapis lazuli, Turkus, Aragonit, Koral, Szkło. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz. 65 zł
- Torebka filcowa VIITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zatrzask. Środek z dopinaną na zatrzask wkładką z podszewki zamykaną na zamek błyskawiczny...160 zł