Nowy Targ
Kultura
Podróż kulinarna z Nowego Targu do Kieżmarku
Autor: Marcin Jagła - UM Nowy Targ
Nowy Targ wspólnie ze słowackim partnerem Kieżmarkiem od listopada ubiegłego roku realizuje projekt „Nowy Targ – Kieżmark transgraniczna prezentacja kuchni regionalnej”. W ramach projektu powstanie książka kucharska, wideoprezentacja, kilkadziesiąt tysięcy ulotek, kalendarz ścienny. Miasta promują się przez prezentację potraw regionalnych. I właśnie taka prezentacja miała miejsce w Kieżmarku podczas Europejskich Targów Ludowego Rzemiosła gdzie przedstawiciele magistratu wsparci przez autorkę książki kucharskiej Józefę Kuchtę prezentowali podhalańskie przysmaki ku uciesze braci Słowaków, którzy zajadali się oscypkami, moskalami, chlebem ze smalcem, grulownikiem, bundzem. Na popitkę był swojski kompot.
Oprócz smakowania promocja opierała się na dystrybucji ulotek i folderów. Łącznie rozdano ponad tysiąc materiałów promocyjnych z unijnym oznakowaniem.
Słowacy zrewanżowali się prezentacją swojej kuchni na nowotarskim rynku podczas Festiwalu Smaku. Głównym daniem, do którego smakowania zachęcali były bryndzowe haluszki, proste w przyrządzeniu a na dodatek bardzo smaczne. Była też tradycyjna słowacka zupa z soczewicy i na deser serki. Wszystko podawane przez grupę przywdzianą w stroje regionalne. Na scenie z kolei w tym czasie odbywała się przygotowana ze swadą prezentacja kuchni pogranicza polsko-słowackiego. Były liczne konkursy, przyśpiewki w dwóch językach i nauka gotowania haluszków w wykonaniu wykwintnego kucharza Daniela Bekesza. W nagrodę za udział w konkursach były kubki promujące program unijny. O samym projekcie opowiadał Marcin Jagła - naczelnik wydziału infrastruktury społecznej i promocji, który szczególnie dziękował Antoniemu Nowakowi dyrektorowi Euroregionu "Tatry" za pomoc w realizacji kulinarnej podróży.
Prezentacja regionalnej kuchni słowackiej spotkała się z dużym zainteresowaniem smakoszy.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu „Tatry” w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska-Republika Słowacka 2007-2013.
- Słownik biograficzny "Podhalanie" tom IILudzie kultury i sportu, dziennikarze, duchowni i samorządowcy - kilkaset osób znalazło się w tomie II Słownika biograficznego "Podhalanie". Słownik biograficzny...70 zł
- Torebka filcowa XTorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zamek błyskawiczny. Środek z czerwonej podszewki, z kieszenią boczną i smyczą. Szerokość ok...160 zł
- 100-lecie LO im. O. Balzera w ZakopanemDwupłytowy album DVD zawierający relacje wideo z obchodów 100-lecie Liceum Ogólnokształcącego im. O. Balzera w Zakopanem. Pierwsza płyta zawiera reportaż (30 min.) ze...35 zł
- Podróż kulinarna z Nowego Targu do KieżmarkuAutor zdjęć: Mateusz Zamojskiobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 6