Murzasichle
Wiadomości
Konkurs potraw regionalnych w Murzasichlu
Autor: Piotr Korczak
Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz szesnasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również Sołtys i Rada Sołecka Murzasichle oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Murzasichlu. Konkurs Potraw Regionalnych jest to impreza kulinarno-promocyjna, odbywająca się, co roku w poszczególnych sołectwach Gminy Poronin.
Komisja Konkursowa w składzie:
- Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
- Ks. Zbigniew Syczik – proboszcz z Stasikówki
- Wojciech Dziechciarz – Prezes OSP w Murzasichlu
- Agata Janczura – Przedstawiciel SPONSORA firmy PRYMAT
- Adam Pawlikowski – Sołtys Sołectwa Murzasichle i Radny Gminy Poronin
- Stanisław Staszel – Przewodniczący Rady Gminy Poronin
- Helena Buńda – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury
W Konkursie udział wzięło 7 drużyn: Murzasichle, Poronin, Stasikówka, Ząb, GolęczeWianki, Zielątkowo Pieczona Pyra i Chludowo z Gminy Suchy Las.
Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:
Murzasichle – 92 potrawy, 25 nalewek, 15 ciast, największa ilość zup w tym: „polewka z bycka rosolonego” „zoproska” „korpielowka” „gulasz z sarniny Pawlik”, nalewka z róż, „mojkowe kochanie” i „sen Wójta”
Poronin – 45 potraw, 12 ciast, 12 nalewek, „zociorka” „kluska jaglano ze skwarkami” „żeberka w miodzie” największa ilość z potraw z kaszy, ciasto jęczmienne z jabłkami, placki robione na wodzie, kulki z kaszy manniej „tarcioki”, nalewka z goryczki, , „jagnięcina z żurawiną”
Chludowo z Gminy Suchy Las – 30 potraw, 4 ciasta, 4 nalewki, „cudok (żeberka) w kapuście, „dziwaczka na rubinach” sałatka „chludowskie zielsko” zupa „jesienna fantazja (na bazie cukinii)” nalewka „tatarak”
GolęczeWianki i Zielątkowo Pieczona Pyra z Gminy Suchy Las – 50+ potraw, 15 ciast, 15 nalewek, zupa: „korbol schrzaniony” „pyra w boczku”, danie: „pyra z gzikiem” „gięsie pipki” – gęsina w Wielkopolsce podawana jest na stole na Świętego Marcina, nalewka „jarzębiak”, najwięcej tradycyjnych wędlin i pasztetów, przystawki: „dzika zielątkowska”, tort „pijana wiśnia”, wypiek „krzywe rury” czyli placki, które są serwowane podczas odpustu w Wielkopolsce.
Stasikówka – 34 potraw, 6 ciast, 18 nalewek, zupa miłosny borsc” „moskol grulany” „golonka z kapustą i grochem” nalewka goździkowa, tradycyjne cukierki polone,
Ząb – 35 potraw, 5 ciast, 19 nalewek, 25 przetworów wekowanych, „pierogi z grulami” „pierogi z bryndzom i masłem” „zalewajka” „kapusta zasmażana” „udziec barani” nalewka z rabarbaru
Komisja Konkursowa podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie.
Bardzo dziękujemy sponsorom: „PRYMAT”, PAKFOL, TERMY SZAFLARY, Starostwu Powiatowemu w Zakopanem, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem, za ufundowanie nagród dla wszystkich gaździn.
Podziękowanie dla muzyki oraz zespołu „Młode Bartusie” i „Chudowskiej Mazelonki”.
Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom
Konkurs rozstrzygany jest w następujących kategoriach:
- Nagroda Wójta Gminy Poronin za „zoproske” – Zofia Łukaszczyk z Murzasichla
- Nagroda Starosty Tatrzańskiego za „cudok w kapuście – (żeberka)” – Aldona Weychman z Chludowa
- Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie za „udziec piecony jagnięcy” – Anna Stoch z Zębu
- Nagroda Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem za „ciasto jęczmienne z jabłkami” – Joanna Gał z Poronina
- Nagroda od Sołtysa i Rady Sołeckiej Sołectwa Murzasichle za „nalewkę goździkowo” – Maria Czernik ze Stasikówki
- Nagroda od Prezesa PLGD za „pyra w boczku” – Anna Flasińska z Golęczewa
- Nagroda ufundowana przezOchotniczą Straż Pożarnąz Murzasichla za zupę „miłosny borsc” – Maria Kalata ze Stasikówki
- Nagroda od Przewodniczącego Rady Gminy Poronin oraz Radnych za „gęś Marcina” – Ilona Ciok z Golęczewa
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „największą ilość potraw i nalewek” – I miejsce – Sołectwo Murzasichle
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „największą ilość potraw z kaszy” – I miejsce – Sołectwo Poronin
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „prezentację wielkopolskiej kuchni regionalnej” – II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Chludowo, GolęczeWianki, Zielątkowo,
- Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za „potrawę Zosine Łydecki z bruśnicami” – III miejsce – Sołectwo Stasikówka
- Nagroda ufundowana przez Termy Szaflary –– za „polewkę z bycka rosolonego” – Maria Łukaszczyk z Murzasichla
- Wejściówki całodzienne do Term Szaflary dla Sołectwa Ząb – za „dary jesieni”
Bardzo serdecznie dziękujemy mediom. Patronat nad tegorocznym Konkursem sprawowały: Telewizja Polska S.A. Oddział w Krakowie, Tygodnik Podhalański, TV Tygodnik Podhalański, TVPodhale, Malopolskaonline.pl, Podhalański Portal Informacyjny podhale24.pl, Zakopiec.info Góral.info oraz Podhalański Serwis Informacyjny WATRA.
- Poduszka brązowa IIPoduszka z sukna filcowego w kolorze ciemno-brązowym z motywem ludowym haftowanym ręcznie, wypełniona materiałem syntetycznym. Wymiary ok. 42 na 42 cm. 100 zł
- Naszyjnik "Kulki"Naszyjnik z kulek turkusu /średnica 1 cm / oraz kulek agatu różowego /średnica 0,8 cm/. Obw. 46,5 cm 85 zł
- Naszyjnik "Miłość uskrzydla"Naszyjnik "Miłość uskrzydla" Obwód 64 cm. Materiały: Sukno, Cekiny, Koraliki. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz. 65 zł
- Konkurs potraw regionalnych w MurzasichluAutor zdjęć: Małgorzata Wonuczka-Wnukobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 28