Zakopane
Kultura
Targi Produktów Regionalnych z konkursami, koncertami i paradą
Autor: AKS
W Zakopanem w niedzielę zakończyły się II Europejskie Targi Produktów Regionalnych, które na Równię Krupową przyciągnęły tłumy mieszkańców i turystów. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Oprócz wyjątkowych smakołyków z Polski i zagranicy, były także liczne występy zespołów regionalnych i koncerty gwiazd. Do przybycia na targi zachęcał najpierw Korowód Przysmaków, a następnie Parada Bacowska. Tradycyjnie odbył się także konkurs na najlepszy produkt targów oraz na najlepszy oscypek.
Konkurs na Najlepszy Oscypek
14 sierpnia 2011r. w ramach II Europejskich Targów Produktów Regionalnych odbył się Konkurs na „Najlepszy Oscypek”.
W Jury Konkursu zasiadali:
- Małgorzata Kozień, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie
- Andrzej Gąsienica Makowski, Starosta Tatrzański
- Adam Radko, Dyrektor Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Zakopanem
- Krzysztof Król Łęgowski, Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury
- Andrzej Kluś, Baca - bacówka „Dolina Ku Dziurze” Powiat Tatrzański.
W konkursie stratowało dziesięciu baców, którzy posiadają Certyfikat Jakości. Są oni także członkami Stowarzyszenia „Szlak Oscypkowy”.
- Jan Wilczek
- Wojciech Komperda
- Andrzej Rzepka
- Józef Wojtyczka
- Piotr Kohut
- Stanisław Hyrczyk
- Ryszard Kuchta
- Stanisław Jarząbek
- Jan Gawlak
- Tadeusz Barnaś
Komisja oceniła 10 oscypków, biorąc pod uwagę następujące walory:
1. kształt i wygląd
2. barwę i skórę
3. smak i zapach
4. oczkowanie i konsystencję
Po degustacji i burzliwych obradach Komisja najwyżej oceniła oscypek z numerem 8, który otrzymał największą ilość punktów, bo aż 219. Zwycięzcą okazał się Stanisław Hyrczyk, bacujący na „Baligówce” w Czarnym Dunajcu – powiat nowotarski. Zwycięskiego bacę nagrodzono spinką bacowską i opaskiem bacowskim.
Komisja stwierdziła, że pozostałe oscypki charakteryzowały się wysoką jakością i uzyskały równie wysokie noty, a bacowie zostali wyróżnieni, otrzymując spinki bacowskie.
Konkurs jak zawsze wzbudził duże zainteresowanie wśród publiczności.
Konkurs na „Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych” Zakopane 2011
Podczas II Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozstrzygnięty został konkurs na „Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych” Zakopane 2011.
Przeprowadzony konkurs miał na celu:
1. Identyfikację i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych żywnościowych produktach regionalnych wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników/producentów.
2. Odkrywanie specyficznych produktów charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.
3. Upowszechnienie wiedzy o produktach regionalnych i możliwości wykorzystania ich walorów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki/agroturystyki oraz rzemiosła i twórczości ludowej.
4. Promocję i stymulację wykorzystania produktów regionalnych w gastronomii.
Zaprezentowane produkty regionalne związane były z określonym obszarem geograficznym. Charakteryzowały się one szczególnymi cechami, często wynikającymi za specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu z którego pochodziły.
W skład Komisji konkursu na „Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych” Zakopane 2011 weszli:
- Jerzy Siwy - Przewodniczący Jury, restaurator z Zakopanego
- Tomasz Latocha – Kierownik Sekcji Informacji i Promocji Agencji Rynku Rolnego
- Marek Donatowicz, radny Miasta Zakopanego, Dyrektor I Liceum Ogólnokształcącego w Zakopanem
- Helena Buńda – Kierownik Centrum Promocji Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury.
W konkursie brało udział 40 wystawców, którzy przedstawili 64 produkty w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, drób, ryby, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, soki, octy, marynaty, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)
III. Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne (np. ciasta, farsze).
Główną nagrodę, otrzymała - Firma MAX Sp.z o.o. dystrybutor win węgierskich, którą ufundowała Agencja Rynku Rolnego Oddział Kraków.
Komisja podkreśliła również wysoką jakość wszystkich przedstawionych produktów, które spotkały się z uznaniem wśród zgromadzonych gości targowych.
- Spinka góralska XXMetalowa mała spinka góralska w kolorze srebrnym. Ręcznie wykonana. Szerokość 3 cm, długość (z przekolacem) 7 cm. 220 zł
- Torebka filcowa VIITorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamykana na zatrzask. Środek z dopinaną na zatrzask wkładką z podszewki zamykaną na zamek błyskawiczny...160 zł
- Podkładki korkowe FolkPodkładki korkowe pod kubki z autorskim wzorem w stylu folk, zainspirowanym polską sztuką ludową oraz motywami z regionu Podhala. Czarno - biały design z pewnością...25 zł
- Konkurs na „Najlepszy Produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych”Autor zdjęć: Archiwum Organizatorówobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 3
- Koncert Hani Rybki z zespołem
- Seminarium „Produkt regionalny marką regionu”
- Europejskie Targi z regionalnymi przysmakami i rzemiosłem