PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Kościelisko

Kultura

Tradycyjny Smak LGD

Sobota, 26 października 2013 r.
Autor: Monika Stanisławska-Pitoń

Tradycyjny Smak LGDHej działo się, działo w Kościeliscańskim Gminnym Ośrodku Kultury Regionalnym! Nasze gaździny pokazały, jak się gotuje potrawy tradycyjne, a i innowacji nie zabrakło. Gaździny z Witowa, Kościeliska i Dzianisza stanęły w szranki uzbrojone w miski, wałki i patelnie. Szacowne jury złożone z naszej dyrektorki Małgosi Karpiel-Bzdyk, prezeski Związku Podhalan oddziału Kościelisko, Janiny Ptaszkowskiej, Wojtka Maśniaka, znanego na Podhalu restauratora i konesera potraw góralskich i Wojciecha Styrczuli, jednego z pomysłodawców przedsięwzięcia.


Nie zazdroszczę im tej funkcji ani trochę, bo jak tu ocenić tyle potraw, nalewek i trudu włożonego w całe to gotowanie! Zwłaszcza że na każdym stole można było znaleźć coś niezwykłego, co sprawiało że serce i kubki smakowe przechylały szalę na korzyść poszczególnych drużyn! U polaniorskich dziewczyn na uwagę zasługiwała przepyszna wołowina, a mój mąż twierdził, że kapusta zrobiona przez Stasię Bednarz i Wandę Bąk jest zdecydowanie najlepsza! Mnie ujęła nalewka z malin, a trochę ekstrawagancka rukola z bundzem też była świetna. I niech nikt nie mówi że rukola nie rośnie na Podhalu, udowodnię w następne wakacje że rośnie i ma się świetnie na góralskiej ziemi! Do tego moskole z masełkiem lub sosem czosnkowym też były niezłe. No i nasze kuchareczki upiekły razowy chleb.

Gaździny z Dzianisza - Zofia Zarycka i Antonina Szczechowicz zaszalały z kilkoma rodzajami mięs - na stole zwracały uwagę między innymi pieczona baranina i kotlety z bryndzą. A pierogi z bundzem, naprawdę niebo w gębie! Po ciasto wracałam się po dokładkę, było przepyszne. No i naleweczka z dwóch rodzajów piwa, czyli słynna porterówka! Do wspaniałej dekoracji dołączyły jabłka z miodem zapiekane w sabaśniku.

Jeśli chodzi o Witów, tam najbardziej mnie zaskoczyła sałata gotowana z ziemniakami na maślance. Oj, dziewczyny muszą mnie zatrudnić do pomocy w przyszłym roku, bo baranina była delikatna i się rozpływała w ustach, czas się dokształcić w nauce kulinarnej!

Może ważne było to, że mięso było z własnej hodowli - pełna ekologia.

Do tego podano niezwykle pracochłonne mordonie - ręcznie robione kluseczki z ziemniaków. Całości dopełniały - u wszystkich ekip - hałuski z omastą - kładzione kluseczki przygotowywane z ziemniaków. Wśród publiczności  rozgorzała dyskusja nad baraniną, każdy miał swój typ, bo ten rodzaj mięsa zaserwowały wszystkie drużyny!

Nie powiem, zdania były podzielone. No i konflikt gotowy bo mój mąż wolał  danie z baraniny z Kościelisk a sąsiad preferował tą z Witowa! A ta pieczona w kawałku z Dzianisza prezentowała się świetnie, niestety nie dałam rady już spróbować, ale słyszałam że bardzo dobra.

Przy kieliszku przepalanki można było jednak zażegnać spory.

No i na koniec opowiem o pierogach z bobem, bo to chyba one wygrały ten konkurs. Gaździny z Witowa zaprezentowały rozwiązanie dylematu „z czym ten pieróg”? Odpowiedź: z bobem. Od wczoraj wiem, że tak, bób jest świetnym rozwiązaniem. Gratulacje dla kobiecej drużyny z Witowa w składzie Anna Mniszak i Bożena Zych - Zbierek za zajęcie pierwszego miejsca, ale dla każdego z trzech kobiecych zespołów za świetne dania! Bo należałoby nagrodzić wszystkie gaździnki za efekty poszczególnych kulinarnych smakołyków. A teraz nadszedł czas, aby pobiegać, trzeba spalić te kalorie, bo organizatorzy obiecują w przyszłym roku dokładkę!

Zobacz w naszym sklepie:
  • Bańka choinkowa IIIBańka choinkowa IIIBańka choinkowa (plastik) obleczona ręcznie wykonanym materiałem, ze wstążeczką i sznureczkiem. Obwód ok. 26 cm.
    16 zł
  • Spinka góralska XIXSpinka góralska XIXMetalowa spinka góralska w kolorze srebrnym z srebrną małą szarotką. Ręcznie wykonana. Szerokość 5 cm, długość (z przekolacem) 15 cm.
    260 zł
  • Aniołek średni IIIAniołek średni IIIAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 6,5 cm. Wysokość 9 cm. Ozdoba np. choinkowa.
    13 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.