Dzianisz
Kultura
Wykopki w Dzianiszu
Środa, 2 października 2019 r.
Autor: Piotr Korczak
Autor: Piotr Korczak
37 potraw startowało w konkursie na najlepsze danie z rzepy, który odbył się w ramach tegorocznych Wykopków w Dzianiszu. Za najlepszą potrawę jury uznało Ciastka ziemniaczane z powidłami śliwkowymi autorstwa Marii Stopki z Nowego Bystrego. Drugie miejsce zajął chrust z sosem liseckowym wykonany przez Zofię Tylkę z Nowego Bystrego. Na najniższym stopniu podium stanęła Zofia Babiarz z Bukowiny Tatrzańskiej, która przyrządziła rzepę z bobem.
Tradycyjnie na wydarzeniu nie zabrakło konkursów i występów artystycznych. Na plenerowej scenie zaprezentował się zespół Ahaju Fusion Band.
Wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Blisko Tatr, dofinansowane dostało ze środków Województwa Małopolskiego.
Zobacz w naszym sklepie:
- Spinka góralska IX
Metalowa spinka góralska w kolorze srebrnym. Ręcznie wykonana. Szerokość 7,5 cm, długość (z przekolacem) 19,5 cm.
290 zł - Nuty spod Hól - Kapela Zokopiany
Tradycyjna muzyka góralska w wykonaniu kapeli Zakopiany. Na płycie CD AUDIO występują: Jan Karpiel Bułecka, Stanisław Michałczak, Andrzej Dziubas, Henryk Krzeptowski...
40 zł - „Skąpiec”
Płyta DVD zawiera spektakl „Skąpiec” zarejestrowany w Domu Ludowym w Bukowinie Tatrzańskiej. (czas: 1 godz. 23 min.) Amatorski Zespół Teatralny im. Józefa Pitoraka...
40 zł