Dzianisz
Kultura
Wykopki w Dzianiszu
Środa, 2 października 2019 r.
Autor: Piotr Korczak
Autor: Piotr Korczak
37 potraw startowało w konkursie na najlepsze danie z rzepy, który odbył się w ramach tegorocznych Wykopków w Dzianiszu. Za najlepszą potrawę jury uznało Ciastka ziemniaczane z powidłami śliwkowymi autorstwa Marii Stopki z Nowego Bystrego. Drugie miejsce zajął chrust z sosem liseckowym wykonany przez Zofię Tylkę z Nowego Bystrego. Na najniższym stopniu podium stanęła Zofia Babiarz z Bukowiny Tatrzańskiej, która przyrządziła rzepę z bobem.
Tradycyjnie na wydarzeniu nie zabrakło konkursów i występów artystycznych. Na plenerowej scenie zaprezentował się zespół Ahaju Fusion Band.
Wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie Blisko Tatr, dofinansowane dostało ze środków Województwa Małopolskiego.
Zobacz w naszym sklepie:
- Portfel I
Portfel filcowy z haftowanym ludowym motywem. Zamykany na rzep. Środek z czarnej podszewki. Szerokość ok. 13 cm Wysokość ok. 12 cm Materiał: Filc Kolor: Popielaty
35 zł - Bransoletka "Czerwona"
Bransoletka "Czerwona" Obwód 21 cm. Materiały: Szkło i srebro. Zapięcie szufladkowe. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz.
55 zł - Falkon szklany I
Falkon szklany w postaci sześcianu z ludowym motywem malowanym ręcznie. Wymiary: wysokość 15 cm, szerokość 10 cm.
120 zł