Budziejowice
Rozmaitości
Prywatne Technikum Hotelarskie na targach „Gastrofest”
Autor: Bernadetta Zatłoka
Już po raz kolejny uczniowie Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem brali udział w targach gastronomicznych „Gastrofest” w Czeskich Budziejowicach. W trakcie trwania targów realizowany był międzynarodowy projekt pod nazwą „Wyszehradzkie gotowanie – uczymy się wspólnie gotować”. Biorące w nim udział szkoły z tzw. „Grupy Wyszehradzkiej”, czyli Czech, Węgier, Słowacji i Polski, prezentowały kulinarne atrakcje krajów z których pochodzą, a uczestnicy uczyli się nawzajem gotować.
W tym roku szkołę, a zarazem nasz kraj reprezentowali: Adelina Grela, Anna Żołnierczyk i Andrzej Krzeptowski. Nasi uczniowie uczyli Czechów, Węgrów i Słowaków jak przygotowuje się łazanki i żurek z białą kiełbasą. Od swoich kolegów i koleżanek natomiast dowiedzieli się jak gotować słowackie bačove guličky (pasterskie kulki), czeskie lĭvance se švestkovými povidly (placki drożdżowe z cynamonem i powidłem śliwkowym) oraz węgierski bogracz.
W trakcie trwających trzy dni targów (8-10.11.2012) można było obejrzeć niezliczoną ilość pokazów i prezentacji dotyczących zarówno gastronomii jak i turystyki oraz degustować potrawy z całego świata, między innymi mięso krokodyla czy antylopy.
Wspólne gotowanie na długo zostanie w pamięci wszystkich uczestników targów. A już za rok kolejna 16 edycja Festiwalu „Gastrofest” w Czeskich Budziejowicach.
- Ludowe etui na tablet II
Ludowe etui z czarnego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm.
60 zł - Bransoletka "Porzeczki"
Bransoletka, z koralików z korala fasetowanego, rurek - koral i pastylek - szkło. Plus masa perłowa - zawieszka. Obw 20,5 cm
70 zł - Wisiorek "Sopel"
Wisiorek z kwarcem pokrytym tytanem. Obw. 60 cm. Dł. zawieszki 3,5 cm.
60 zł
- Prywatne Technikum Hotelarskie na targach „Gastrofest”Autor zdjęć: Archiwum Szkołyobejrzyj galerię
Liczba zdjęć: 14