Biały Dunajec
Zaproszenia
XI Dzień Pstrąga
Autor: AKS
29 lipca w ramach Tatrzańskich Wici w Białym Dunajcu odbędzie się XI Dzień Pstrąga.
XI „Dzień Pstrąga” w Białym Dunajcu
kamieniec obok boiska sportowego przy ul. Kościuszki
29 lipca niedziela
PROGRAM:
8:00 Zapisy zawodników do konkursu wędkarskiego
8:30 Odprawa zawodników w konkursie wędkarskim
9:00 Początek konkursu wędkarskiego
14:00 Przywitanie gości, uroczyste rozpalenie watry
14:10 Program dla dzieci „Bajkowy Świat Smerfów”
15:00 Pokazy gastronomiczne i barmańskie
16:30 Początek konkursu dla restauracji na Najlepszą Potrawę z Pstrąga
16:45 Występ zespołu „Wierchy” z Gliczarowa Górnego
17:15 Występ Zespołu Góralskiego „Biołodunajcanie”
17:45 Ogłoszenie wyników konkursu wędkarskiego i wręczenie nagród
18:00 Występ Uczelnianego Zespołu Góralskiego „Młode Podhale” z Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Targu
18:30 Koncert Agaty Siemaszko z zespołem
19:30 Ogłoszenie wyników konkursu na Najlepszą Potrawę z Pstrąga i wręczenie nagród
19:45 Koncert zespołu Maja Kleszcz & Incarnation
21:00 Koncert zespołu Kwartet Jorgi z projekcją filmu niemego „Janosik 1921”
22:00 Dyskoteka
REGULAMIN KONKURSU
NA PRZYRZĄDZENIE NAJLEPSZEJ POTRAWY Z PSTRĄGA
PODCZAS XI „DNIA PSTRĄGA”
W BIAŁYM DUNAJCU 29. 07. 2012r.
1. Sprawy organizacyjne
1.1. Organizatorami Dnia Pstrąga są: Urząd Gminy Biały Dunajec, Gminny Ośrodek Kultury w Białym Dunajcu, Polski Związek Wędkarski Koło w Zakopanem, Stowarzyszenie Promocji Przedsiębiorczości, Kultury, Sportu i Turystyki na Rzecz Rozwoju Gminy Biały Dunajec „Kalina”, Ochotnicze Straże Pożarne, Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury, Sylwester Lis – Szef Kuchni Kompleksu Bukovina oraz Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników.
1.2. Dzień Pstrąga odbędzie się w Białym Dunajcu – obok boiska sportowego przy ul. Kościuszki w dniu 29 lipca 2012r. (niedziela).
2. Warunki uczestnictwa
2.1. W konkursie mogą brać udział kucharze zatrudnieni w Polsce w dowolnych zakładach gastronomicznych.
2.2. W konkursie nie obowiązuje limit wiekowy. Uczestnicy biorący w nim udział mogą posiadać dowolny stopień w hierarchii zawodowej.
3. Zasady organizacyjne
3.1. Zakład pracy delegujący uczestników na konkurs pokrywa koszty dojazdu oraz koszty produktów potrzebnych do wykonania dań konkursowych. Wystrój stanowiska konkursowego powinien nawiązywać do regionalnego charakteru imprezy, dopuszczalny jest wystrój poprzez ekspozycję nazwy zakładu gastronomicznego (restauracja, hotel, itp.).
3.2. Sprzęt potrzebny do wykonania dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania dań konkursowych każda ekipa przywozi ze sobą. Organizator zapewnia 2 stoły robocze z półką 2000x700x850, dwa grille, kuchnię indukcyjną, piec konwekcyjno-parowy.
4. Reguły przeprowadzenia konkursu
4.1. Tematem konkursu jest pstrąg; dodatkowe produkty i sposób wykonania – dowolne.
4.2. Początek konkursu o godz. 16.30; czas – 1 godzina.
4.3. Danie powinno zostać w całości przygotowane w miejscu odbywania konkursu, jednak dopuszczalna jest częściowa obróbka potrawy w swoim punkcie gastronomicznym i dostarczenie potrawy do końcowego przygotowania i podania na miejsce konkursu.
4.4. Każda ekipa musi wykonać minimum cztery porcje dania konkursowego.
4.5. Wszystkie porcje dania konkursowego muszą zostać podane jednocześnie.
4.6. Jakość dań ocenia jury. Ocenie podlegają: smak, wygląd, sposób podania, dekoracja. Skala ocen: 0-5 pkt.
4.7. Wszystkie stanowiska będą usytuowane przed publicznością zaproszoną na konkurs w celu zaprezentowania pełnego kunsztu zawodowego występujących kucharzy.
5. Nagrody
5.1. Za miejsca I-III zostaną przyznane nagrody finansowe w wysokości odpowiednio 1000.-; 600.- i 400. -złotych oraz pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe. W wypadku przyznania nagród ex aequo jury zastrzega sobie możliwość innego podziału nagród pieniężnych.
6. Zgłoszenia.
6.1 Zgłoszenia przyjmowane są w Gminnym Ośrodku Kultury w Białym Dunajcu, ul. Jana Pawła II 363, tel. 182001690; 605128391, fax. 182073330, mail: gok@bialydunajec.com.pl do 28 lipca 2012r.
- Sakiewka IISakiewka filcowa z naszytym ludowym motywem. Zamykana na rzep. Szerokość ok. 11 cm Wysokość ok. 17 cm Długość ze sznurkiem ok. 58 cm Materiał: Filc Kolor: Kremowy 40 zł
- Spinka góralska IIMetalowa spinka góralska w kolorze srebrnym z szarotką w kolorze złotym. Ręcznie wykonana. Szerokość 7 cm, długość (z przekolacem) 19,5 cm. 290 zł
- Bransoletka "Czerwona"Bransoletka "Czerwona" Obwód 21 cm. Materiały: Szkło i srebro. Zapięcie szufladkowe. Biżuteria zaprojektowana i wykonana przez Elżbietę Krzemińską-Owczarz. 55 zł