Biały Dunajec
Kultura
Dwunasty raz świętowano z pstrągiem
Autor: Mirek Kania
Kamieniec w Białym Dunajcu gościł tej niedzieli miłośników wędkowania i przyrządzania potraw z pstrąga. Mimo upalnego dnia, przerwanego w pewnym momencie opadami gradu, ludzie chętnie obserwowali poczynania amatorów i profesjonalnych kucharzy, krzątających się w pośpiechu przy polowych kuchniach.
Chociaż oficjalne przywitanie gości nastąpiło dopiero w okolicach godziny 14:00, to już od samego rana trwała rywalizacja w konkursie wędkarskim. Do zawodów zgłosiło się ponad 70 uczestników, ocenianych później w kategoriach junior i senior. Wójt gminy Andrzej Nowak uroczyście rozpoczął spotkanie, nakazując rozpalenie watry. Następnie Sylwester Lis, szef kuchni Hotelu Bukovina, opowiedział trochę o pstrągu, kuchni fusion, metodzie gotowania sous-vide (czyt. suvi), która miała być tego dnia stosowana oraz o samym konkursie na Najlepszą Potrawę z Pstrąga.
Gdy turniej kulinarny się rozpoczął, na scenę wkroczyła Agencja Artystyczna Prym Art z Rudy Śląskiej, prezentując najmłodszym gościom swój częściowo edukacyjny spektakl pt. „Koziołek Matołek i jego przygody”. Podczas całego wydarzenia zgromadzeni mogli posłuchać góralskich przygrywek kapeli Piotra Polaka z Białego Dunajca. Oprócz tego wystąpili również: dziecięcy zespół „Zowierucha” z Gliczarowa Dolnego, „Biołodunajcanie”, „Zielony Jawor” z Krempach oraz szczególnie doceniony przez publikę zakopiańsko-częstochowski zespół „Kapelanka”, który na ich życzenie bisował. Zanim zaczęła się dyskoteka, na estradzie pojawił się jeszcze projekt muzyczny Jana Trebuni-Tutki „Góry w sercu”. W ciągu dnia zbierano także pieniądze na zakopiańskie hospicjum, w zamian za symboliczne spróbowanie zupy z pstrąga.
W konkursie na Najlepszą Potrawę startowało 8 drużyn, reprezentujących regionalne restauracje, hotele i pensjonaty. Były to „Bąkowo Zohylina Wyźnio”, restauracja „Pod Arkadami” i hotel „Crocus” z Zakopanego, pensjonaty „Zawrat” i „Pod Kotelnicą” z Białki Tatrzańskiej, Małgorzata Szandor i pensjonat „Szandor” z Białego Dunajca oraz Gospodarstwo Rybackie „KALI” z Lipnicy Wielkiej. W skład jury degustacyjnego weszli: Beata Denis, Stanisław Gał i Adam Opioła. Profesjonalne jury techniczne tworzyli Adam Szuma i Sylwester Lis. Oceniane były smak, wygląd, sposób podania i udekorowanie potrawy. Lista zwycięzców, nagradzanych przez Wójta gminy Andrzeja Nowaka oraz Starostę Powiatu Tatrzańskiego Andrzeja Gąsienicę-Makowskiego, wygląda następująco:
Wyróżnieni:
Pensjonat „Szandor”, Pensjonat „Zawrat”, Restauracja „Pod Arkadami”
Amatorzy:
1. Gospodarstwo Rybackie „KALI”, 2. Małgorzata Szandor
Profesjonaliści:
1. Pensjonat „Pod Kotelnicą”, 2. „Bąkowo Zohylina Wyźnio”, 3. Hotel „Crocus”
Lista zwycięzców konkursu wędkarskiego przedstawia się tak:
Juniorzy:
1. Kacper Kędziura, 2. Adam Frankiszek, 3. Radek Granka, 4. Eryk Szmyt, 5. Kamil Kapria, 6. Jan Oliwa
Tomasz Krzępka – najdłuższy pstrąg
Seniorzy:
1. Robert Zyzik, 2. Sławomir Brach, 3. Jan Znaniec, 4. Józef Hraca, 5. Łukasz Strączek, 6. Marian Mozdyniewicz
Janusz Żegleń – najdłuższy pstrąg (48,5cm)
- Muzycko piknie gros... - Kapela ZokopianyTradycyjna muzyka góralska w wykonaniu kapeli Zakopiany. Na płycie CD AUDIO występują: Jan Karpiel Bułecka, Stanisław Michałczak, Henryk Krzeptowski, Józef Chyc, Zofia...40 zł
- Torebka filcowa IVTorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamyka na zatrzaski. Środek z czarnej podszewki, z kieszenią boczną. Szerokość ok. 33 cm Wysokość ok. 31...130 zł
- Ludowe etui na tablet IIILudowe etui z czarnego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm. 60 zł