Biały Dunajec
Kultura
Dzień Pstrąga
Autor: AKS
31 lipca w ramach X Tatrzańskich Wici w Białym Dunajcu odbył się „Dzień Pstrąga”. Organizowana cyklicznie impreza nawiązuje swą nazwą do herbu gminy Biały Dunajec, w którym widnieje ryba, a nad nią 3 równoramienne gwiazdy. Głównym punktem programu jest zawsze konkurs wędkarski oraz konkurs dla restauratorów na przyrządzenie najlepszych potraw z pstrąga.
W zawodach wędkarskich zadaniem uczestników jest złapanie jak największej ilości pstrągów w określonym przez regulamin czasie. Następnie do rywalizacji przystępują ekipy kulinarne. Jury, dokonując oceny konkursowych dań, zwraca uwagę na: wygląd, smak, sposób podania oraz dekorację przyrządzonych potraw z ryb. Impreza połączona jest z występami zespołów regionalnych, koncertami i zabawą na wolnym powietrzu.
Wyniki Konkursu Wędkarskiego
X „Dzień Pstrąga” Biały Dunajec 2011
Zawody indywidualne
1. Borys Michał
2. Jarek Dyduch
3. Stanisław Drobny
4. Paweł Plewa
5. Andrzej Łukaszczyk
6. Janusz Gońciarczyk
Puchar Wójta Gminy Biały Dunajec otrzymał Michał Borys za połów największego pstrąga – 50 cm
Klasyfikacja drużynowa
1. WKS Zabłocie Żywiec
2.Koło PZW Zakopane
3.Old Boy’s
4.Koło PZW nr 16 z Nowego Targu
5.Maków Podhalański
6.Koło nr 28 – Nowy Targ
Kategoria juniorzy
1.Dominik Pena
2.Mikołaj Buoso
3.Paweł Toczek
Największego pstrąga wśród juniorów złowił Mikołaj Buoso, 41 cm.
W zawodach uczestniczyło 58 zawodników, zwycięzcy otrzymali cenne nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe puchary i dyplomy.
Protokół posiedzenia jury
Konkursu na Najlepszą Potrawę z Pstrąga
X Dzień Pstrąga Biały Dunajec 2011
Jury konkursu w składzie:
Sylwester Lis – Zakopane
Jan Wojtanek – Zakopane
Paweł Peroń – Kraków
Maciej Kurkowski – Zakopane
Krzysztof Łaciak - Zakopane
oraz
jury degustacyjne:
Rafał Gratkowski – „Tygodnik Podhalański”
Bartłomiej Kudasik – dyrektor GOK w Białym Dunajcu
po obejrzeniu i degustacji potraw z pstrąga przygotowanych przez startujące ekipy postanowiło przyznać następujące nagrody:
I miejsce i 1000 zł – Kopacz Cooking Team z Krakowa
II miejsce i 600 zł – Restauracja „Podkarpackie Jadło” z Babicy koło Rzeszowa
III miejsce i 400 zł – Pensjonat Szandor – Biały Dunajec
oraz
wyróżnienia:
OSP Biały Dunajec, „Kebabula” z Bukowiny Tatrzańskiej, „Naleśnikarnia” z Nowego Targu, Gospodarstwo rybackie „Kali” z Lipnicy Wielkiej.
Jury podkreśla bardzo wysoki poziom konkursu, składa podziękowania wszystkim biorącym udział w konkursie oraz składa podziękowania jego sponsorom.
- Wisiorek "Ogródek 2"Wisiorek, z sukna, filcu i cekin. Średnica zawieszki 4,8 cm. Obw. 70 cm. 30 zł
- Ludowe etui na tablet IILudowe etui z czarnego filcu zapinane na rzep, kolorowy haft maszynowy. Etui nadaje się do przechowywania np. tabletu. Wymiary: szerokość 21 cm, długość 31 cm. 60 zł
- Torebka filcowa IVTorebka filcowa z haftowanym ludowym motywem (haft maszynowy). Zamyka na zatrzaski. Środek z czarnej podszewki, z kieszenią boczną. Szerokość ok. 33 cm Wysokość ok. 31...130 zł