PODHALAŃSKI SERWIS INFORMACYJNY Podhalański Serwis Informacyjny WATRA

Biały Dunajec

Kultura

Dzień Pstrąga

Wtorek, 2 sierpnia 2011 r.
Autor: AKS

Dzień Pstrąga31 lipca w ramach X Tatrzańskich Wici w Białym Dunajcu odbył się „Dzień Pstrąga”. Organizowana cyklicznie impreza nawiązuje swą nazwą do herbu gminy Biały Dunajec, w którym widnieje ryba, a nad nią 3 równoramienne gwiazdy. Głównym punktem programu jest zawsze konkurs wędkarski oraz konkurs dla restauratorów na przyrządzenie najlepszych potraw z pstrąga.


W zawodach wędkarskich zadaniem uczestników jest złapanie jak największej ilości pstrągów w określonym przez regulamin czasie. Następnie do rywalizacji przystępują ekipy kulinarne. Jury, dokonując oceny konkursowych dań, zwraca uwagę na: wygląd, smak, sposób podania oraz dekorację przyrządzonych potraw z ryb. Impreza połączona jest z występami zespołów regionalnych, koncertami i zabawą na wolnym powietrzu.


Wyniki Konkursu Wędkarskiego

X „Dzień Pstrąga” Biały Dunajec 2011

 

Zawody indywidualne

1. Borys Michał
2. Jarek Dyduch
3. Stanisław Drobny
4. Paweł Plewa
5. Andrzej Łukaszczyk
6. Janusz Gońciarczyk

Puchar Wójta Gminy Biały Dunajec otrzymał Michał Borys za połów największego pstrąga – 50 cm

 

Klasyfikacja drużynowa

1. WKS Zabłocie Żywiec
2.Koło PZW Zakopane
3.Old Boy’s
4.Koło PZW nr 16 z Nowego Targu
5.Maków Podhalański
6.Koło nr 28 – Nowy Targ

 

Kategoria juniorzy

1.Dominik Pena
2.Mikołaj Buoso
3.Paweł Toczek

Największego pstrąga wśród juniorów złowił Mikołaj Buoso, 41 cm.

W zawodach uczestniczyło 58 zawodników, zwycięzcy otrzymali cenne nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe puchary i dyplomy.


Protokół posiedzenia jury
Konkursu na Najlepszą Potrawę z Pstrąga

X Dzień Pstrąga Biały Dunajec 2011

 

Jury konkursu w składzie:

Sylwester Lis – Zakopane

Jan Wojtanek – Zakopane

Paweł Peroń – Kraków

Maciej Kurkowski – Zakopane

Krzysztof Łaciak - Zakopane

oraz

jury degustacyjne:

Rafał Gratkowski – „Tygodnik Podhalański”

Bartłomiej Kudasik – dyrektor GOK w Białym Dunajcu

po obejrzeniu i degustacji potraw z pstrąga przygotowanych przez startujące ekipy postanowiło przyznać następujące nagrody:

I miejsce i 1000 zł – Kopacz Cooking Team z Krakowa

II miejsce i 600 zł – Restauracja „Podkarpackie Jadło” z Babicy koło Rzeszowa

III miejsce i 400 zł – Pensjonat Szandor – Biały Dunajec

oraz

wyróżnienia:

OSP Biały Dunajec, „Kebabula” z Bukowiny Tatrzańskiej, „Naleśnikarnia” z Nowego Targu, Gospodarstwo rybackie „Kali” z Lipnicy Wielkiej.

Jury podkreśla bardzo wysoki poziom konkursu, składa podziękowania wszystkim biorącym udział w konkursie oraz składa podziękowania jego sponsorom.

Zobacz w naszym sklepie:
  • Muzycko piknie gros... - Kapela ZokopianyMuzycko piknie gros... - Kapela ZokopianyTradycyjna muzyka góralska w wykonaniu kapeli Zakopiany. Na płycie CD AUDIO występują:  Jan Karpiel Bułecka, Stanisław Michałczak, Henryk Krzeptowski, Józef Chyc, Zofia...
    40 zł
  • Spinka góralska XXSpinka góralska XXMetalowa mała spinka góralska w kolorze srebrnym. Ręcznie wykonana. Szerokość 3 cm, długość (z przekolacem) 7 cm.
    220 zł
  • Aniołek duży VAniołek duży VAniołek wykonany z drewna, ręcznie malowany. Zapakowany w celofan z ozdobnym sznureczkiem. Wymiary: Szerokość 7 cm. Wysokość 13,5 cm. Ozdoba np. choinkowa.
    16 zł

Galerie zdjęć:


Powered by WEBIMPRESS
Podhalański Serwis Informacyjny "Watra" czeka na informacje od Internautów. Mogą to być teksty, reportaże, czy foto-relacje.
Czekamy również na zaproszenia dotyczące zbliżających się wydarzeń społecznych, kulturalnych, politycznych.
Jeżeli tylko dysponować będziemy czasem wyślemy tam naszego reportera.

Kontakt: kontakt@watra.pl, tel. (+48) 606 151 137

Powielanie, kopiowanie oraz rozpowszechnianie w jakikolwiek sposób materiałów zawartych w Podhalańskim Serwisie Informacyjnym WATRA bez zgody właściciela jest zabronione.